Premium Lock Promoot DENK een oproep tot geweld? Hondenfluitjes uitgelegd

10 november 2023Leestijd: 5 minuten
Anti-Israël demonstratie in Amsterdam. Foto: Inter Visual Studio/HH/ANP

‘From the river to the Sea, Palestine will be free’, klinkt het op veel van de wereldwijde pro-Palestijnse demonstraties na de pogrom van Hamas in Israël. DENK betaalt Meta voor meer dan twee miljoen vertoningen van de leus, meldde BNR. Volgens betogers is de leus gericht tegen de ‘onderdrukking’ van de Palestijnen, volgens Joodse organisaties en de Tweede Kamer gaat het om een oproep tot geweld. En zo zijn er wel meer omstreden uitdrukkingen en symbolen die door verschillende partijen anders worden uitgelegd.

Cryptische, suggestieve of gecodeerde leuzen heten ook wel dogwhistles. Zoals het hondenfluitje een hoge toon produceert die enkel honden kunnen horen, wordt zo’n leus vaak alleen begrepen door een bepaalde achterban. Deze leuzen zijn soms cryptisch, waardoor meerdere interpretaties mogelijk zijn. Dat leidt tot discussie.

In de Nederlandse politieke geschiedenis is geen gebrek aan voorbeelden van dogwhistles. Neem 1965, toen tijdens protesten tegen de oorlog in Vietnam demonstranten bordjes omhooghielden met daarop ‘Johnson Moordenaar’ – een verwijzing naar de toenmalige Amerikaanse president Lyndon B. Johnson. Over de boodschap kon geen misverstand bestaan, oordeelde de Hoge Raad in 1967: belediging van een bevriend staatshoofd, en dus een strafbaar feit. De creatieve demonstranten introduceerden een alternatief: ‘Johnson molenaar.’ Een heel andere letterlijke betekenis, maar iedereen wist precies wat ermee werd bedoeld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw