Timmermans voert ongefundeerde anti-kernenergiecampagne

03 oktober 2023Leestijd: 2 minuten
Frans Timmermans foto: ANP

Kernenergie en linkse politici zijn geen vrienden. Het kabinet heeft kernenergie eindelijk omarmd, maar Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, wil daaraan snel een einde maken. Liever zet hij de Noordzee vol windmolens. Maar kernenergie is juist onontbeerlijk voor een broeikasgasvrije samenleving, schrijft Victor Pak.

Stop met de bouw van kerncentrales, schrijft de linkse combinatie in het 93 pagina’s lange verkiezingsprogramma. Op basis van het gemankeerde advies van het Expert Team Energiesysteem 2050 wil GroenLinks-PvdA 5 miljard euro anders inzetten dan voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Ook hoeft kerncentrale Borssele niet langer open te blijven.

Lijsttrekker Frans Timmermans herhaalde het standpunt bij tv-programma Op1. Timmermans vindt het ‘voor Nederland geen goed idee’. Volgens de voormalig Eurocommissaris kan Nederland ‘onvoorstelbaar veel hele goedkope elektriciteit uit de zee halen’. Daarvoor wil Timmermans de Noordzee vol met windmolens zetten.

Timmermans heeft zijn feiten niet op orde

Kernenergie is te duur en de bouw duurt te lang, beweert de lijsttrekker. Volgens Timmermans kunnen nieuwe kerncentrales pas na 2045 de eerste stroom opwekken. Een omstreden bewering, want uit studies uitgevoerd in opdracht van het kabinet blijkt 2035 haalbaar.

Bovendien gaat Timmermans voorbij aan de noodzaak van kernenergie. Ze vormt een stabiele achtervang voor periodes waarin zon- en windenergie te weinig elektriciteit opwekken, zogenoemde dunkelflaute. In die donkere, windstille periodes gaan op dit moment gascentrales of kolencentrales harder draaien. Toen Noordwest-Europa daar in november 2022 last van had, stegen de stroomprijzen al.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De ongefundeerde beweringen van Timmermans werden direct afgestraft door concurrerende lijsttrekkers die óók de nodige kennis over energiebeleid hebben. Dat is een positieve ontwikkeling. Kernenergie lijkt daadwerkelijk op waarde te worden geschat, alleen nog niet door Verenigd Links.