Premium Lock Philip van Tijn: Het wordt een stevige verkiezingscampagne

01 oktober 2023Leestijd: 6 minuten
V.l.n.r. Henri Bontenbal (CDA), Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmernans (GroenLinks-PvdA). Foto's: ANP.

Ruim anderhalve maand voor de verkiezingen van 22 november belicht Philip van Tijn de opvallendste zaken uit de verkiezingscampagne. Het wachten is op Pieter Omtzigt die wordt geconfronteerd met stevige uitspraken uit het verleden. Frans Timmermans heeft zijn eerste grote flater intussen al begaan (over kernenergie) en Henri Bontenbal kan weleens gaan verrassen.

Als ik dit schrijf, is het 1 oktober. Nog 52 nachtjes slapen en we mogen naar de stembus. Je moet dan wel 18 jaar zijn, want de infantiele plannen om ook 16-jarigen kiesgerechtigd te maken, zijn tot dusver gestrand. Na 16 komt 14, 12… totdat iedere Nederlandse staatsburger meteen bij geboorte kiesgerechtigd is. Met het argument dat voor de pasgeborenen verkiezingen het belangrijkste zijn, omdat zij statistisch nog de meeste jaren voor de boeg hebben.

Maar goed, zover zijn we nog niet. De partijen hebben een prestatie geleverd door in korte tijd hun kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s samen te stellen, terwijl zij het vizier hadden gericht op maart 2025. EW heeft veel hiervan gepubliceerd: het wachten is op een nauwgezette analyse, maar ook dan blijft papier geduldig. Vrijwel alle partijen hebben meer vrouwelijke dan mannelijke kandidaten. De ChristenUnie niet, maar daar zijn alle belangrijke functies in handen van vrouwen!

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw