Premium Lock Helaas klinkt weer de roep om dwangarbeid

03 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
De laatste diensplichtige militairen tijdens de laatste oefening. Foto: ANP

De militaire dienst van Gerry van der List was van korte duur. Na twee weken werd hij ‘onopleidbaar’ verklaard. Die dienstplicht stuitte hem principieel tegen de borst. Allereerst vanwege de seksediscriminatie. Maar ernstiger nog was dat de militaire dienst in feite neerkwam op dwangarbeid.

Als Pieter Omtzigt volgend jaar aan het eind van een lange kabinetsformatie de minister van Defensie mag leveren, zou ik eventueel wel bereid zijn om deze klus namens zijn veelbelovende partij op me te nemen. Ik wil niet opscheppen, maar ik heb in elk geval meer militaire ervaring dan de huidige bewindspersoon en haar vrouwelijke voorgangers bij elkaar.

Die ervaring heb ik halverwege de jaren tachtig opgedaan als pantserinfanterist. Het was een mooie tijd. Nederlandse militairen werden toen nog gewoon opgeleid om het grondgebied van de NAVO te verdedigen en werden niet op idiote missies naar verre wespennesten als Mali gestuurd. Ook werd toen nog niet, zoals afgelopen jaar, een flink deel van het Nederlandse militaire materieel weggegeven aan een vreemde mogendheid.

Warme herinneringen bewaar ik vooral aan het marcheren met mijn wapenbroeders door de sneeuw op de prachtige Veluwe. Thuisbasis in Ermelo was de Generaal Spoorkazerne. Het is eigenlijk vreemd dat er nauwelijks protesten tegen deze naam klinken. De kordate legercommandant Simon Spoor (1902-1949) overschreed immers zo mogelijk nog meer grenzen dan Tom Egbers en Matthijs van Nieuwkerk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Als alternatieve naam zou ik de Jeanine Henniskazerne willen voorstellen. Een eerbetoon aan de VVD’er die als eerste vrouw, met nul kennis van zaken, dapper het ministerie van Defensie durfde te leiden.

De militaire dienst stuitte mij principieel tegen de borst

Uit de onfortuinlijke aanstelling van een persvoorlichter vorige maand blijkt dat Omtzigt zich niet altijd goed verdiept in het verleden van kandidaten voor belangrijke functies. Daarom meld ik nu, met het oog op een mogelijk ministerschap, alvast dat mijn periode in militaire dienst vrij kortstondig was. Om precies te zijn: twee weken. Toen werd ik ‘onopleidbaar’ verklaard. Een verrassende term die, zo had ik de indruk, speciaal voor mij was bedacht. Mijn sergeant deelde mee dat ik niet goed in de groep paste. Een probleem dat ik later vaker heb ervaren, zonder dat dit tot oneervol ontslag leidde.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw