Premium Lock Philip van Tijn: Hadden we bij VN-resolutie Gaza mee moeten stemmen met Rusland, Cuba en Iran?

29 oktober 2023Leestijd: 5 minuten
VN-stemming over Gaza, 27 oktober in New York. Foto: Evan Schneider

D66 wil een debat omdat Nederland zich onthield van stemming over een VN-motie die oproept tot een gevechtspauze in Gaza. Hadden we vóór gestemd, dan hadden we in die glorie gedeeld met landen als Rusland, Cuba, Myanmar en Iran – allemaal topdemocratieën, schrijft Philip van Tijn.

‘De spannendste verkiezingen in jaren’  worden de komende Kamerverkiezingen van 22 november steeds genoemd, en ook wel ‘de meest onvoorspelbare’ . Hoewel later uit zijn eigen mond zal blijken dat die politieke ‘duider” Thomas van Groningen de uitslag exact zo heeft voorspeld.

Het is alsof iedereen er al jarenlang reikhalzend naar heeft uitgezien, terwijl de Kamer in deze samenstelling er nog geen tweeënhalf jaar zit. ‘In deze samenstelling’  is trouwens niet waar, want in deze duiventil was niet meer bij te houden wie eruit gingen: geen zin meer, burgemeester van twee samengevoegde dorpen worden, lobbyist worden, zwanger worden.

Aan degenen die daarvoor in de plaats kwamen hebben we niet eens kunnen wennen. Al helemaal niet aan Carline van Breugel (D66), die woensdagmiddag werd geïnstalleerd als Kamerlid en donderdagnacht demissionair weer kon inrukken. Ze staat op de 24e plaats, dus voor haar er is weinig hoop.

We zakken niet door ‘ondergrenzen’, maar kortzichtigheid is ook erg

Hoewel ik nooit nalaat te zeggen dat ons land tot de welvarendste, meest tolerante, gelukkigste, tevreden en nog zo wat landen behoort, gebeurt toch met grote regelmaat van alles waardoor dat ongeloofwaardig lijkt. Vooral in de afgelopen jaren kwamen nogal wat misstanden aan het licht, waardoor het soms leek dat we in een rechteloze bende verkeren. Dat is natuurlijk niet waar: wij richten de schijnwerpers op zaken zodat ze worden uitvergroot, terwijl vergelijkbare zaken in andere landen soms geen enkele aandacht krijgen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw