Premium Lock Beter (zwangerschaps)verlof nodig voor ministers

14 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Minister Liesje Schreinemacher voor aanvang van de ministerraad. Foto: ANP

Door de afwezigheid van de zwangere minister Liesje Schreinemacher verandert de stemverhouding in de ministerraad, schrijft Victor Pak. Een betere verlofregeling is nodig.

Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) maakte op maandag 14 augustus in De Telegraaf haar zwangerschap bekend. De VVD’er is de eerste Nederlandse minister ooit die meldt een kind te zullen krijgen. Twee staatssecretarissen gingen haar voor, maar dat had minder gevolgen voor het landsbestuur. Ministers vormen samen met de Koning de regering en nemen besluiten in de ministerraad, indien nodig na stemming. Dat maakt de afwezigheid van Schreinemacher ingewikkeld. De stemverhoudingen in de ministerraad zullen veranderen.

Vervanger neemt niet haar stemrecht over

Zwangerschapsverlof bestaat niet voor bewindspersonen. Ministers hebben geen arbeidscontract, maar worden benoemd per Koninklijk Besluit. Schreinemacher moet zich daarom ziek melden.

Zij noemt twee opties voor haar vervanging. Een staatssecretaris kan haar plaats innemen of een andere minister neemt haar taken over. Maar een staatssecretaris krijgt niet haar stemrecht in de ministerraad, en die andere minister krijgt er geen stem bij.

Schreinemacher wenst dat een zwangerschap ook voor ministers ‘snel normaal wordt’. Dat is begrijpelijk. Idealiter is de politiek, inclusief het ministerschap, voor iedereen bereikbaar. Daartoe moet ook de verlofregeling op orde zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw