Premium Lock Zihni Özdil: Zonder wachtgeld is er geen democratie

25 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Frans Timmermans kwam in opspraak omdat hij gebruik maakt van de wachtgeldregeling van de EU Foto: Robin Utrecht/ANP

 Al die wachtgeld-kritiek op Frans Timmermans leidt af van de inhoud, schrijft Zihni Özdil. Zo heeft het volk het recht om te weten of de linkse leider nog steeds een neoliberale houwdegen is.

Als voormalig wachtgeld-gerechtigde ben ik misschien de laatste die over dit onderwerp moet schrijven. Aan de andere kant: ik had ook eens recht op een studiebeurs. En ik heb ook stemrecht. Moet ik dan maar nooit schrijven over die onderwerpen?

Ik zal dan ook meteen met de deur in huis vallen: wachtgeld is iets waarop je recht hebt of niet. Daarmee zou de kous af moeten zijn.

Maar in Nederland niet blijkbaar.

Deze muggenzifterij is het grootste cadeau voor Timmermans

Er loopt nu al wekenlang een soort hetze tegen Frans Timmermans omdat hij gebruik maakt van zijn recht op EU-wachtgeld in de periode tot aan de Nederlands verkiezingen. Dat gaat, voor alle duidelijkheid, over drie maanden.

Maar ook al zou hij jarenlang gebruikmaken van zijn wachtgeldrecht, blijft mijn punt: deze typisch Nederlandse krenten-tellende muggenzifterij is het grootste cadeau voor Timmermans. En toont hoe weinig democratisch besef er is in ons land.

Dat zit als volgt. Als je de politiek ingaat, steek je je nek uit voor je politieke kleur. Er is een kans dat je na slechts één termijn niet meer op een lijst komt. Dat maakt je ontzettend kwetsbaar. Er is een risico dat je na slechts een paar jaartjes eruit ligt en je, dankzij je politieke kleur, problemen krijgt op de arbeidsmarkt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw