Slecht nieuws voor Nederland: natuurherstelwet redt het net

12 juli 2023Leestijd: 3 minuten
EEN MOOIE DAG VOOR GREEN DEAL-COMMISSARIS FRANS TIMMERMANS. ZIJN NATUURHERSTELWET BLEEF VANDAAG OVEREIND. FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA

Een mooie dag voor Green Deal-Commissaris Frans Timmermans: zijn natuurherstelwet bleef overeind in Straatsburg. Het parlementaire ja tegen dit betwiste sluitstuk van de Green Deal is minder goed nieuws voor Nederland.

Met twaalf stemmen verschil (324-312) verwierp het Europees Parlement het voorstel om de omstreden natuurherstelwet in zijn geheel af te wijzen en terug te sturen naar de Europese Commissie.

De links-liberale Renew-fractie (waaronder VVD en D66) was bepalend voor de uitslag op woensdag 12 juli. Van Renew stemde 70 procent voor de natuurherstelwet. De rest, onder wie de vijf VVD’ers in het Parlement, was tegen.

De uitslag is een smadelijke nederlaag voor de grootste fractie in het Parlement: de EVP. Onder aanvoering van de Duitser Manfred Weber en Esther de Lange kantten de christen-democraten zich van begin af aan tegen de wet en weigerden ze, anders dan gebruikelijk, elke onderhandeling over amendementen. De wet is slecht, zeiden ze, en moet terug naar de Commissie.

Natuurherstelwet niet gunstig voor dichtbevolkt Nederland

De wet wil dat de natuur van zeventig jaar geleden zo veel mogelijk wordt hersteld. Niet bepaald gunstig voor het dichtbevolkte Nederland, dat geen tien miljoen inwoners meer heeft zoals in 1953, maar bijna het dubbele. Met de wet in de hand kunnen actiegroepen straks bij de rechter onder meer eisen dat bouwprojecten worden gestopt.

Rob Roos (JA21) stemde met zijn ECR-fractie tegen de wet. Hij windt er geen doekjes om. ‘Een gitzwarte dag voor Nederland. Een totale economische lockdown dreigt. Woningbouw, wegenbouw en alle andere economische activiteiten dreigen nu onmogelijk te worden. Als Nederland over twintig jaar voor een Nexit stemt, zal deze wet de reden zijn en Frans Timmermans de architect.’

Bij Timmermans’ socialisten verkeren ze in een juichstemming. Mohammed Chahim (PvdA) is opgelucht: ‘Het was echt heel spannend met minimale marges, maar ik ben ontzettend blij dat deze wet voldoende steun heeft: beter voor de natuur, beter voor de boer én een uitweg voor de stikstofimpasse waarin ons land zit. Het is heel goed dat de wet is aangenomen: wie kan er nu tegen herstel van de natuur zijn?’

Hoe nu verder?

Parlement, Commissie en lidstaten zullen verder onderhandelen over een eindvoorstel. In de Europese Raad schaarden de lidstaten zich via een gekwalificeerde meerderheid (zo’n tweederde) al nipt achter een voorstel voor natuurherstel. Nederland keerde zich in de Raad tegen de wet, maar moet er nu toch aan geloven.

Zeker voor Esther de Lange (CDA), die het nee-kamp aanvoerde, zijn de druiven zuur. ‘Hoewel drie commissies het voorstel eerder verwierpen, haalt de slecht ontworpen natuurherstelwet het met de hakken over de sloot, net als in de Europese Raad. Een wet die de basis vormt voor toekomstige wetgeving, moet zelf een stevige basis hebben en breed worden gedragen. Deze wet zo doordrukken, is niet verstandig. Onze zorgen blijven: het is onvoldoende duidelijk wat de gevolgen zijn voor voedselproductie en voedselprijzen. Daarnaast mogen de sociale woningbouw en de energietransitie in een dichtbevolkt land als Nederland niet stil komen te liggen door verdere juridificering.’