Premium Lock Philip van Tijn: De recidive van een lijkenpikker uit Brussel, Frans Timmermans

09 juli 2023Leestijd: 5 minuten
Frans Timmermans. Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS

Frans Timmermans wijt de dood van een vrouw in Haarlem door storm Poly aan klimaatverandering. Onjuist, schrijft Philip van Tijn, en schaamteloos dat de Eurocommissaris een net overleden persoon misbruikt om het onwrikbare eigen gelijk bij anderen erin te rammen.

Voordat u verder leest, even voor de goede orde: een ‘lijkenpikker’ is niet iemand die lijken pikt. Dit begrip staat vooral voor iemand die probeert voordeel te halen ‘uit het ongeluk van een ander’, aldus de Dikke Van Dale.

Er viel in ons land één dode te betreuren door de razende storm Poly op woensdagochtend 5 juli: een vrouw van 51 jaar uit Haarlem. Een boom viel op het dak van de auto waarin zij zat als passagier. Nog geen uur later presenteerde Eurocommissaris dr.h.c. Frans Timmermans in zijn biotoop Brussel de zoveelste versie van de Europese natuurherstelwet. Zijn eerste zinnen lieten zien dat een raspoliticus toch ook een mens is: hij betuigde zijn medeleven met de vrouw en bracht zijn condoleances over aan haar nabestaanden. Een mensenmens!

Daarna volgde de ontsporing. De Eurocommissaris vervolgde: ‘Het heeft allemaal te maken met klimaatverandering. Als we voorbeelden willen zien van hoe dringend het is, hoeven we slechts naar buiten te kijken.’ (Poly woedde nog).

Dit is een behoorlijk gênante opmerking, die door de media is geboekstaafd maar die ik nergens in officiële EU-stukken kan terugvinden. Iemand die nog maar net dood is misbruiken om je eigen standpunt, om niet te zeggen je onwrikbare eigen gelijk, bij anderen erin te rammen: hierbij verbleekt al het ‘grensoverschrijdend gedrag’ – vermeend of echt – van de afgelopen jaren.

In 2014 beging Frans Timmermans eenzelfde misstap

Deze faux pas (misstap, stommiteit – maar dát weet talenwonder Frans allang) is niet de eerste. En los van zijn andere misstappen is hij recidivist op het specialistische terrein van lijkenpikken.

In 2014 hield minister Timmermans in de VN-Veiligheidsraad een speech naar aanleiding van het neerhalen van de MH17. Uiteraard bejubelde het overgrote deel van de media zijn speech, waarin hij de laatste gedachten schetste van de slachtoffers, als ‘magistraal’ en ‘indrukwekkend’. Daardoor werd iets heel ernstigs weggemoffeld.

Want hoe wist hij zo zeker dat de inzittenden daar überhaupt tijd voor hadden? Bij Jeroen Pauw vertelde Timmermans met veel aplomb dat een slachtoffer was aangetroffen met een zuurstofmasker over de mond. Een belangrijke mededeling: het zou betekenen dat de slachtoffers nog tijd hadden om het masker op te zetten, en dat hun lijden en het vooruitzicht op de dood dus langer duurde dan werd aangenomen. Het maakte diepe indruk op nabestaanden, maar bleek – gelukkig – totale onzin.

Het schaadde de glanzende carrière van Frans in het geheel niet, want zijn grootste glorie moest nog komen. Premier Mark Rutte wordt vaak vergeleken met Houdini, maar de boeienkoning uit 1874 zou pas in de Limburgse alleskunner zijn ware alter ego herkennen.

Uitspraak Timmermans ‘met nul onderbouwing of kennis’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw