Premium Lock Afshin Ellian: Hoogmoed Kaag is erger dan fouten Rutte

21 juli 2023Leestijd: 3 minuten
Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) en premier Mark Rutte (VVD)

Zonder staatsrechtelijk argument wilden GroenLinks en PvdA premier Mark Rutte (VVD) weg hebben. Intussen toonden ze geen enkele moeite met de hoogmoed en hypocrisie van D66-leider Sigrid Kaag, schrijft Afshin Ellian.

Het politieke speelveld ligt open voor nieuwe spelers. Dat is de kracht van democratie, waarbij eeuwige politieke functies niet bestaan. Toch rijst de vraag waarom GroenLinks en PvdA een motie van wantrouwen, gesteund door D66’ers, tegen de demissionaire premier hadden ingediend. Ze hadden staatsrechtelijk geen enkel argument. Ze vonden de kabinetsval onverantwoord en wilden premier Rutte hiervoor verantwoordelijk houden. Een rare redenering.

Het kabinet viel vanwege het immigratievraagstuk. De regeringspartijen werden het niet eens. Daarom besloot premier Rutte het kabinet te laten vallen en nieuwe verkiezingen te organiseren. GroenLinks, PvdA en D66 willen kennelijk geen verkiezingen over het immigratievraagstuk. Ze willen het immigratiebeleid van Nederland vormgeven zonder de stem van de kiezer.

Ondemocratische landen lachen ons uit. GroenLinks, PvdA en D66 wensen wel dat Wit-Rusland een democratisch land wordt, maar willen niet dat in eigen land via verkiezingen richting wordt gegeven aan een essentieel beleidsterrein. Deze partijen zeggen eigenlijk: ja, de democratie, maar… Dezelfde redenering hanteren ze voor de vrijheid van meningsuiting: ja, de vrijheid van meningsuiting, maar…

Inhoudelijke onenigheid over immigratie is geen staatsrechtelijke reden voor een motie van wantrouwen tegen de demissionair premier. Blijft er één reden over: de persoon Rutte. De partijen vrezen Rutte, en wilden niet dat hij als VVD-leider de verkiezingen inging. Dat was ook de inzet van het debat op 1 april 2021, toen GroenLinks, PvdA en D66 Rutte eveneens via een motie wilden verslaan. Omdat ze dat niet kunnen in de echte politiek arena: de verkiezingen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw