Premium Lock De storm is losgebroken. Maar wees waakzaam, Caroline

18 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Portret van Caroline van der Plas BBB. Foto: ANP

Columnist Zihni Özdil is verheugd over de monsterzege van BBB en Caroline van der Plas. Wel waarschuwt hij haar: wat doorgaat voor ‘links’ zal vanaf nu alles op alles zetten om karaktermoord te plegen.

Anderhalf jaar geleden scheef ik hier dat er een storm aan komt. Want Prinsjesdag 2021 was de allerlaatste kans voor de gevestigde politiek om de neoliberale destructie, waar ze allemaal – van PvdA tot en met VVD en CDA – enthousiast aan hebben bijgedragen, te herstellen.

Vindt u ‘destructie’ een zwaar woord? Wellicht is dat zo. Maar we leven in een land waar armoede weer is af te lezen aan iemands gebit. Hoe kun je alleen deze situatie al niet kwalificeren als een schandaal van jewelste, waar iedereen met een beetje nationaal eergevoel zich kapot voor zou moeten schamen?

De storm is nu

In 2021 was het al kristalhelder dat ook de middenklasse op het punt stond alle hoop te verliezen.

In plaats van een radicale en toegewijde ommezwaai, ging het kabinet op Prinsjesdag 2021 gewoon door op de aloude voet: lekker doorpruttelen, de boel een beetje managen, zonder visie, zonder hoger doel.

De storm die ik toen voorzag, is nu hier: een monsterzege voor BBB. Alle twaalf provincies gewonnen.

Nederland is nu officieel Caroline country.

BBB strijdt keihard voor herstel verzorgingsstaat

Wellicht vreemd om te lezen uit de pen van een linkse jongen: maar ik ben daar verheugd over. Want Caroline van der Plas is niet alleen authentiek en oprecht, maar haar sociaaleconomische programma is ook nog eens echt links.

Lees ook het omslagverhaal van deze week: Hoe BBB zo succesvol kon worden

Waar PvdA dan wel Groenlinks de sociale werkplaatsen hebben afgeschaft, een schuldenstelsel in het onderwijs hebben ingevoerd, de arbeidsmarkt hebben geflexibiliseerd, de zorg hebben vermarkt, de pensioenleeftijden hebben verhoogd enzovoorts, strijdt BBB keihard voor het herstel van de Nederlandse verzorgingsstaat.

Niet voor niets kwam ik in mijn gesprek met Caroline tot de conclusie dat zij de reïncarnatie van Joop den Uyl is.

Caroline zal de eerste vrouwelijke premier worden

Zoals EW-collega dr. Geerten Waling in een volstrekt originele column schreef: BBB is een verbeeldingspartij. De verbeelding van het ‘pure’ platteland slaat, ook in de Randstad, enorm aan bij de Nederlandse middenklasse, die al decennia  niet meer vooruit komt.

Daar kan geen enkel door cynische marketeers bedachte neppe ‘linkse wolk’ tegenop.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw