Premium Lock Hoe BBB zo succesvol kon worden

16 maart 2023Leestijd: 16 minuten
Caroline van der Plas (BBB). Foto: Bart Maat/ANP

‘Het wordt nooit meer zoals het was,’ zegt Caroline van der Plas. De achtergronden van het BBB-succes, de angsten op het platteland en de haat die ze oproept in Den Haag.

De gemeente Twenterand, dat mag je gerust het hartland van de BoerBurgerBeweging noemen. Raadslid Theo Huisjes van de ChristenUnie maakte in de buurt laatst zijn fietsrondje en verbaasde zich over de hoeveelheid spandoeken met de slogan van de nieuwe politieke partij. Overal stond: ‘Iedere dag BBBeter.’ Huisjes maakte er een foto van en twitterde die.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

ChristenUnie-wethouder Martha van Abbema pikte het op. Zij wist dat deze spandoeken vergunningplichtig zijn. Weldra reden er boa’s naar het brinkdorp Den Ham, dat deel uitmaakt van Twenterand, om BBB-aanhangers te sommeren de verkiezingsslogans binnen te halen op straffe van een fikse boete.

BBB

Lees ook het commentaar van Eric Vrijsen over de uitslag: Monsterzege BBB voert kabinet naar rand van de afgrond

Ophef in Tubantia, bij TV Oost en andere regionale media. Wat denken ze wel! Willen ze een succesvolle politieke partij op deze manier de nek omdraaien! Het is ons weiland! Het zijn onze akkers! Ons erf! Heeft de elite het nog altijd niet begrepen? Nou, kennelijk niet. Want het dreigen met boetes spoorde BBB-sympathisanten aan om extra spandoeken op te hangen.

Ze krijgen ze overigens niet gratis. De kostprijs ligt – afhankelijk van de grootte van het doek – tussen de vier tientjes en 100 euro. Mensen hebben het er grif voor over, omdat ze begrijpen dat BBB geld nodig heeft voor de campagne en dus winst moet maken op de handel in BBB-spandoeken. Zo werkt dat op het platteland. Alles gratis verlangen, da’s iets voor stadse mensen en ‘solidariteit’-schreeuwers. In dorpen en buurtschappen draait het om wederkerigheid. ‘Ieder het zijne’ – dat snappen ze.

De campagne wordt bekostigd met de verkoop spandoeken. Foto: Gerard Til/HH/ANP

Zo denigrerend denkt de elite dus over boeren en vuilnismannen

Op ongeveer hetzelfde moment kreeg VVD-coryfee Johan Remkes in Den Haag de Machiavelliprijs voor publieke communicatie. Er waren weinig agrariërs in de zaal. Bestuurders, Kamerleden, journalisten, lobbyisten, voorlichters waren er volop. Ons kent ons. Voorzitter van de stichting Machiavelli Marja Wagenaar, voormalig PvdA-Kamerlid en gepromoveerd op een studie naar de Rijksvoorlichtingsdienst, las het juryrapport voor. Veel complimenten voor Remkes’ optreden in de stikstofcrisis. Wagenaar zei: ‘Nadat de boeren in hun tractoren demonstratief naar Den Haag reden en voor het eerst de zee zagen, ruimde Remkes – plat gezegd – als vuilnisman het puin.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het was een terloopse opmerking, maar tegelijkertijd ijzingwekkend onthullend. Zo denigrerend denkt de elite dus over boeren en vuilnismannen. Alsof boeren nog nooit de zee zagen en vuilnismannen een lager soort volk dat de troep mag opruimen. Het is volgens Wagenaar bewonderenswaardig dat Remkes zich –plat gezegd – hiertoe verlaagde.

Remkes sprak de juryvoorzitter Wagenaar niet tegen en dat had hij natuurlijk wel moeten doen.

Is het een wonder dat BBB bij de verkiezingen van deze week een klapper maakt? Zet de twee werelden van Den Ham en Den Haag tegenover elkaar, en het electorale succes van Caroline van der Plas en haar BBB valt prima te duiden. Het sluimerend ongenoegen van het platteland manifesteert zich opeens en de protestuitingen krijgen een vliegwiel.

‘Als de boeren verdwijnen, wat blijft er dan over van ons dorp?’

‘Soms,’ zegt Caroline van der Plas als ze een week voor de Statenverkiezingen met EW spreekt, ‘moeten wij onszelf ook in de arm knijpen. Jeetje mina, wat gebeurt hier! Zo veel mensen!’ Dit is de volksopstand in wezen en tijd. Of zoals Van der Plas het zegt: ‘Het wordt nooit meer zoals het was.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw