Zihni Özdil: Nederland wordt bedreigd door een apolitieke wolk

03 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) met op de achtergrond een portret van Joop den Uyl. Foto: Bart Maat/ANP

Columnist Zihni Özdil schrijft dat een politieke cultuur die zo wars is van ideologische strijd dat ze helemaal terug moet grijpen op Joop den Uyl, toe is aan vervanging.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Als voormalig Kamerlid voor een van de partijen die volgens Mark Rutte een ‘linkse wolk’ vormen die Nederland bedreigt, moet ik oppassen met al te harde kritiek op links Nederland.

In ons land word je dan al snel als ‘rancuneus’ gezien.

Ik zal het daarom voorzichtig formuleren: was het maar waar dat een ‘linkse wolk’ Nederland bedreigt.

De twee ‘linkse’ partijen waar Rutte naar verwijst zijn, al dan niet gezamenlijk,  verantwoordelijk voor zaken als de verhuurdersheffing, afschaffing van sociale werkplaatsen, flexibilisering van de arbeidsmarkt, het schuldenstelsel in het onderwijs, CETA, het casinopensioen en het stutten van islamofascisme.

En dat is allemaal nog maar the tip of the iceberg.

Nergens anders in de wereld zijn een sociaal-democratische partij en/of een groene partij verantwoordelijk voor zo’n lawine aan rechtse maatregelen.

Het Nederlandse volk haakt af door de ideologische leegte op links

Wie denkt dat het totale afhaken van het Nederlandse volk van de linkse politiek niks te maken heeft met deze ideologische leegte, leeft in een waanwereld. Je kunt je eigen kiezer niet blijven belazeren en verwachten dat ze er weer in  trappen.

Maar toch lijkt dat alweer het plan te zijn. In plaats van een ideologisch reveil, komt die ‘linkse wolk’ niet verder dan, oh ironie, de bedrijfskundige marketingtruc van een ‘fusie’. Niet eens een echte fusie, maar flirten met een fusie zodat je, bij gebrek aan een echt verhaal, dan zo maar in het nieuws blijft.

Lees ook het commentaar van Victor Pak: Rutte wil rechtse kiezer binnenhalen met aanval op links

Voor de VVD een groot cadeau, natuurlijk. Nederlandse groenen en sociaal-democraten schieten zichzelf al tien jaar maar liefst tweemaal in de voeten. Ze voeren knetterrechts beleid in terwijl ze zichzelf links blijven noemen, waardoor de arbeider is weggelopen. En tegelijkertijd blijven ze een rode lap voor de VVD-achterban omdat linkse politiek voor hen een no-go-gebied is.

Wat dat betreft kun je alleen maar respect hebben voor de VVD. Veel actieve leden van linkse partijen zijn de hele dag bezig met boos zijn op de VVD voor VVD-beleid. Je kunt net zo goed water dragen naar de zee.

Teruggrijpen op Joop den Uyl om te waarschuwen voor de ‘linkse wolk’

Hoe diep die ideologische leegte bij links Nederland is, blijkt uit het feit dat Rutte helemaal terug moest grijpen op Joop den Uyl om zijn waarschuwing voor de ‘linkse wolk’ kracht bij te zetten.

Op Instagram zag ik de fractieleider van de PvdA in de Eerste Kamer hierop reageren met een trotse foto van zichzelf in een Den Uyl-shirt. De begeleidende tekst:

 Het is zo’n week waarin ik mijn oude Joop T-shirt aan wil trekken. Het is de week waarin rechts de aanval op links opende, en links zei: kom maar, kom maar.

De week waarin Rutte zich ineens nog goed herinnerde hoe hard vermogenden hebben geleden onder Den Uyl.😆 De week waarin veel mensen eigenlijk wel vrolijk werden van de gedachte aan Den Uyl.😍

Want waar staat Joop den Uyl voor, althans, voor veel Nederlanders? Voor een man die een ideaal had over een rechtvaardige samenleving. Een man die had bedacht dat het eerlijk delen van kennis, macht en inkomen goed was voor een samenleving. En een man die geloofde dat een betere wereld mogelijk was.

In alles was premier Den Uyl het tegenovergestelde van premier Rutte. De man zonder idealen. De man die tot in zijn vezels voelt dat multinationals nog minder belasting moeten betalen. Die vindt dat je zelf maar wat harder je best moet doen als je gediscrimineerd wordt of pech hebt.

Ik heb het idee dat veel Nederlanders dat wel zo’n beetje zat zijn, het mens- en wereldbeeld van de huidige premier en zijn VVD.

Dus geef mij maar wat meer Joop.👴

Meer anti-Joop den Uyl kun je niet zijn

Ik moest grinniken om deze absurdistische kunst. Deze senator heeft maar liefst vijftien jaar lang met een door werkgevers betaalde nepvakbond de rechten van Nederlandse arbeiders kapotgemaakt.

Noem me een kniesoor, maar meer anti-Joop den Uyl dan dit kun je niet zijn. En dan nu vrolijk een Den Uyl-shirt aantrekken alsof je neus bloedt.

Gerry van der List schreef  over de ideologische armoede bij de partij: Hoe de PvdA verandert in een soort HEMA 

Deze actie illustreert het probleem van die zogenaamd linkse partijen. Precies dezelfde ‘linkse’ mensen die al die knetterrechtse maatregelen hebben genomen, grijpen nu, bij gebrek aan een eigen verhaal, wanhopig de reddingsboei die Rutte hun heeft toegegooid. En ze denken dat ze met die reddingsboei, een nep-fusie en Joop den Uyl-shirts de kiezer nog een keer voor de gek kunnen houden.

Een ‘linkse’ politieke  die zo wars is van ideologische strijd dat ze helemaal terug moet grijpen op Joop den Uyl, is rijp voor vervanging.

Ik wou dat er een linkse wolk was in Nederland. In plaats daarvan lijden we onder een apolitieke wolk van marketeers en managers die zich links voordoen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.