Rechters, staakt uw wild gestaak. Eerst efficiënter werken

23 februari 2023Leestijd: 2 minuten
De rechtbank in de rechtszaal in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol, waar het internationale MH17-proces plaatsvindt. Foto: ANP.

Na de vuilnismannen, buschauffeurs en het verplegend personeel dreigen nu ook rechters en officieren van justitie met stakingen als ze hun zin niet krijgen. Ze eisen meer mensen, meer geld en en een lagere werkdruk. Maar laat ze ook eens naar zichzelf kijken, vindt Gerlof Leistra. Hun werk kan een stuk efficiënter.

Na onder anderen de vuilnisophalers en buschauffeurs liggen nu ook de keurige magistraten op ramkoers met hun werkgever. Als minister Franc Weerwind (D66) voor Rechtsbescherming niet voor 10 maart akkoord gaat met de eisen van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak – de vakbond van magistraten – gaan ze staken. De honderden vacatures moeten snel worden ingevuld, het startsalaris moet omhoog en er moet een vergoeding komen voor overwerk.

Waar haalt Weerwind kandidaten vandaan?

Dat klinkt allemaal redelijk, maar waar haalt de minister in die korte tijd al die kandidaten vandaan? De opleiding voor de rechterlijke macht kan niet stante pede alle vacatures invullen. De honorering van magistraten is al hoog genoeg, maar een beetje extra moet geen probleem zijn om de inflatie al dan niet deels te compenseren.

Rechtspraak moet van het slot en snel moderniseren, schreef Gerlof Leistra in 2020 al

Maar hoezo een vergoeding voor overwerk? Een paar uur in de avond of eens een zondag is toch geen probleem? Maar wie structureel overwerkt, doet iets verkeerd en moet het anders aanpakken. Het is beter om te kijken naar de eigen efficiëntie. Zaken kunnen strakker worden afgedaan. De bizarre hoeveelheid papierwerk moet worden teruggebracht. Kijk ook eens naar al die magistraten die in Suriname, op de (voormalige) Antillen en andere fijne bestemmingen cursussen geven. En hoeveel vrouwen die nu in deeltijd werken, kunnen met betere voorzieningen worden verleid om meer dagen te werken?

Kies andere middelen dan een staking

Nota bene de rechters die stakingen van anderen kunnen verbieden omdat die onevenredige maatschappelijke schade veroorzaken, willen nu voor het eerst in honderd jaar zelf staken. Heel goed dat ze de minister onder druk zetten, maar kies daarvoor andere middelen dan een staking. Alsof de wachtlijsten voor rechtzoekenden al niet lang genoeg zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.