Fysieke boekwinkels houden stand tegen digitale reuzen

31 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Boekwinkel op station NS. Foto: ANP

Een mooi resultaat dat er vorig jaar 43 miljoen boeken zijn verkocht, schrijft Constanteyn Roelofs. En gelukkig kopen veel mensen weer in fysieke boekwinkels.

Daar zijn ze weer: de jaarcijfers van stichting CPNB. De collega’s die in de handel in nieuwe boeken zitten, hebben 43 miljoen boeken verkocht in 2022, net iets meer dan in 2021. Dat lijken heel veel boeken en dat is natuurlijk ook een enorme berg – ga maar rustig uit van anderhalf miljoen meter boekenplank – maar als je bedenkt dat dat net iets meer dan twee boeken per persoon is, dan valt het ook wel meer mee. Toch is het een mooi resultaat, zeker omdat je daarbij mag aantekenen dat 2021 een goed jaar was door de pandemie.

Ik schat dat ik zelf in totaal zo’n 25 (nieuwe) boeken naar mijn uitpuilende Billy’s heb gesleept (en nog wat cadeaus), dus aan mij heeft het niet gelegen vorig jaar.

Lezen in de dominante taal van die tijd

Het viel het CPNB op dat er wel heel veel Engels gelezen wordt. Dat snap ik wel: ik denk dat ik ook voor het merendeel Engelse boeken heb gekocht. Op het gebied van non-fictie komen de leukste schrijvers en ideeën doorgaans uit Engeland en de Verenigde Staten en ik lees liever in het Engels dan dat ik me door de krukkige en in allerijl gemaakte vertalingen heen moet worstelen die de Nederlandse uitgevers doorgaans presenteren.

Ook zijn de genres fantasy en science fiction in opmars. Volgens de zure lui in de boekenbranche is dat geen echte literatuur, maar goed, ik vind van wel en ik lees gewoon graag boeken met ruimteschepen erin en die zijn doorgaans ook Engels. Voorts is het helemaal niet raar dat Nederlanders lezen in de dominante taal van de tijd. Ten tijde van Louis Couperus las iedereen Frans en sprak in een half-Frans apentaaltje (het Hagois) en voor de oorlog las iedereen Duits en had je luidkeelse protesten tegen alle germanismen in de courant – ons fiere Vaderlands mocht toch geen Duits dialect worden! Heel vroeger lazen de geleerde en wereldwijze mensen Latijn. Niks om ons druk over te maken dus.

Lees ook de column van Gerry van der List: De heerlijke nieuwe wereld van bol.com

Boeken online bestellen

Wat mij verder opviel in het rapport van het CPNB is dat de opmars van de bol.com’ertjes/Amazons van deze wereld voor het eerst in jaren iets lijkt te zijn gekeerd: ‘Het marktaandeel van het fysieke verkoopkanaal is na vier jaren van krimp in 2022 voor het eerst weer gegroeid. Het fysieke verkoopkanaal is goed voor 56 procent van de totale afzet en 50 procent van de omzet.’

Ik heb zelf twaalf boeken online besteld bij een Onvriendelijke Mastodont, en het is inderdaad een slechte gewoonte. De rest vooral bij de altijd vriendelijke mensen van The American Book Center en sowieso is het aanbod aan Engelse boekwinkels in mijn internationale residentie erg goed. Verder is het fijn dat de Passage eindelijk weer een mooie boekwinkel heeft, die hoort toch wel echt een beetje bij Den Haag.

Lezen minder een solo-activiteit dan we soms denken

Maar het leeuwendeel van wat ik het afgelopen jaar gelezen heb, was tweedehands, duurzaam en volledig circulair. Met dank aan mijn eigen kollektief. Gelukkig gaat in de boekenbranche de drugsdealerswijsheid ‘don’t get high on your own supply’ niet op! Daarbij mag ook worden aangetekend dat ik vorig jaar ook een stuk meer leesplezier had dan in de jaren daarvoor, omdat ik in de winkel niet alleen ontzettend leuke gesprekken heb over boeken met onze gewaardeerde klandizie, maar ook door de interessante schrijvers die we in de winkel mochten ontvangen voor lezingen en interviews. Lezen is stiekem toch minder een solo-activiteit dan we soms denken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.