Premium Lock Waarom het echte demografische tumult voor Nederland nog moet beginnen

25 september 2022Leestijd: 4 minuten

Een wereldwijde bevolkingsexplosie dient zich aan: half november wordt de achtmiljardste wereldburger geboren. Nederland zal ervaren dat de nationale bevolkingsgroei wordt aangejaagd door aanhoudende internationale verhuisbewegingen, schrijft demograaf Jan Latten. Tenzij de politiek tijdig vooruitkijkt en andere prioriteiten te stelt.

Vorig jaar stierven circa 70 miljoen wereldburgers en werden er circa 135 miljoen geboren. Mondiaal zit de demografische groei er dus nog stevig in. Half  november zal de mijlpaal van acht miljard wereldburgers worden bereikt. De kans dat de achtmiljardste in Nederland wordt geboren, is uitermate klein. Circa twaalf van elke 10.000 baby’s komen in Nederland ter wereld. Toch zijn er hier mensen  die kinderloos blijven om de mondiale aantallen te beperken. Zij zien hun  ‘babyschaamte’ als oplossing voor een mondiaal probleem.

Jan Latten (1952) is socioloog en demograaf. Hij was hoofd­demograaf
van het ­Centraal ­Bureau voor de Statistiek en hoogleraar sociale demografie. Is veelgevraagd spreker en essayist. Hij schrijft maandelijks een demografisch essay voor ewmagazine.nl.

Als het om nakomelingen gaat, is extra babyschaamte in Nederland overbodig. De babyboomers zijn immers al decennia geleden onbedoeld begonnen aan een demografische krimpkoers. Tussen 1945 en midden jaren zestig was er nog sprake van een geboortegolf. Er werden toen veel kinderen geboren en een groot gezin was vanzelfsprekend. Emigratie moest in de jaren vijftig verlichting brengen. En hoewel veel Nederlanders emigreerden,  was de vrees nog lange tijd dat de bevolkingsomvang door de babyboom zou exploderen.

Babyboom-generatie creëerde onbedoeld ook een babybust

In 1965 voorzag het CBS nog een doorgroei tot 21 miljoen inwoners in 2000. Destijds voor de politiek reden om een Staatscommissie te vragen hoe het verder moest. Maar nog voor de Staatscommissie Muntendam in 1972 met aanbevelingen kwam, had de anticonceptiepil al een ingrijpende gedragsverandering teweeggebracht. Plots konden oudere stellen  nakomertjes vermijden. Gezinsplanning had ingezet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.