Eric Vrijsen Premium Corner

Bewijs tegen MH-17-verdachten is nogal indirect

23 december 2021

Tegen de vier verdachten in het MH-17 proces is levenslang geëist. Volgens het oorlogsrecht maken zij een kans vrijuit te gaan, maar dat is hier niet van toepassing. Dus zitten de geluidsfragmenten van hun telefoongesprekken als vingerafdrukken op het moordwapen, schrijft Eric Vrijsen.

In het MH-17 proces eiste het Openbaar Ministerie woensdag 22 december levenslang tegen de vier verdachten, onder wie drie Russen en een Oekraïener. Het staat  volgens Justitie vast dat de vier mannen betrokken waren bij het neerschieten van de Maleisische Boeing 777 en de dood van 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders.

Uit telefoontaps en getuigenverklaringen blijkt dat de Russen Igor Girkin (minister van Defensie van de rebellenrepubliek Oost-Oekraïne); Oleg Poelatov (afdelingshoofd inlichtingendienst); Sergei Doebinski (hoofd inlichtingendienst) en de Oekraïener Leonid Chartsjenko (bataljonscommandanten) de massamoord mogelijk maakten.

Bewijsvoering is circumstantial

Zij zorgden ervoor dat op 16 juli 2014 een Russische lanceerinstallatie naar Oost-Oekraïne werd gereden. Een dag later werd daarmee vanaf een akker bij het plaatsje Snizjne een Buk-raket afgevuurd in de richting van de MH-17. Toen de vier mannen in de gaten kregen dat de raket een burgerdoel had geraakt, deden ze hun best dat te verbloemen door de Bukinstallatie stiekem naar Rusland te laten verdwijnen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.