Premium Lock Luister naar Thierry B: breng chipproductie naar Nederland

23 mei 2021Leestijd: 4 minuten
Exterieur van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Foto: ANP

Terwijl de ene Thierry B. dagelijks aandacht krijgt, is er een minder bekende Thierry B. die met cruciale zaken bezig is. De Franse EU-Commissaris Thierry Breton wil hoogwaardige chipproductie naar de EU brengen. Dat is verstandig en verdient steun, zeker als de regio Eindhoven de vestigingsplaats wordt, schrijft Jelte Wiersma.

‘Strategische soevereiniteit’ is al een aantal jaren het belangrijkste internationale thema in Brussel en nationale regeringssteden. De EU moet meer zelf doen om niet afhankelijk te zijn van China en eventueel de Verenigde Staten. Langzamerhand krijgt strategische soevereiniteit meer inhoud. De Trump-jaren in Amerika en Xi Jinpings agressieve politiek vanuit Peking hadden dat besef al vergroot, de corona-crisis heeft daar de turbo op gezet. Wat al bekend was, werd nu ook gevoeld: productie van medicijnen en medische middelen zit in Azië. In crisistijd of in een conflictsituatie moet je dan maar hopen dat niet-EU-landen blijven leveren.

Lees ook dit artikel voor EW Podium van Paul Verhagen: Opkomst China noopt tot ‘OPEC van halfgeleiderlanden’

Dezer dagen is het de auto-industrie in de EU – een van de Europese industrieparels – die fabrieken moet stilleggen wegens een tekort aan chips. Die chips worden nagenoeg exclusief gemaakt en geleverd door drie grote spelers: TSMC in Taiwan, Samsung in Zuid-Korea en Intel in de Verenigde Staten. TSMC is de grootste en met Samsung de meest geavanceerde. Maar gezien Xi’s voornemen om Taiwan uiterlijk in 2049 in te nemen, dreigt TSMC in diens kwaadaardige handen te komen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw