Jelte Wiersma Premium Corner

Luister naar Thierry B: breng chipproductie naar Nederland

23 mei 2021

Terwijl de ene Thierry B. dagelijks aandacht krijgt, is er een minder bekende Thierry B. die met cruciale zaken bezig is. De Franse EU-Commissaris Thierry Breton wil hoogwaardige chipproductie naar de EU brengen. Dat is verstandig en verdient steun, zeker als de regio Eindhoven de vestigingsplaats wordt, schrijft Jelte Wiersma.

‘Strategische soevereiniteit’ is al een aantal jaren het belangrijkste internationale thema in Brussel en nationale regeringssteden. De EU moet meer zelf doen om niet afhankelijk te zijn van China en eventueel de Verenigde Staten. Langzamerhand krijgt strategische soevereiniteit meer inhoud. De Trump-jaren in Amerika en Xi Jinpings agressieve politiek vanuit Peking hadden dat besef al vergroot, de corona-crisis heeft daar de turbo op gezet. Wat al bekend was, werd nu ook gevoeld: productie van medicijnen en medische middelen zit in Azië. In crisistijd of in een conflictsituatie moet je dan maar hopen dat niet-EU-landen blijven leveren.

Lees ook dit artikel voor EW Podium van Paul Verhagen: Opkomst China noopt tot ‘OPEC van halfgeleiderlanden’

Dezer dagen is het de auto-industrie in de EU – een van de Europese industrieparels – die fabrieken moet stilleggen wegens een tekort aan chips. Die chips worden nagenoeg exclusief gemaakt en geleverd door drie grote spelers: TSMC in Taiwan, Samsung in Zuid-Korea en Intel in de Verenigde Staten. TSMC is de grootste en met Samsung de meest geavanceerde. Maar gezien Xi’s voornemen om Taiwan uiterlijk in 2049 in te nemen, dreigt TSMC in diens kwaadaardige handen te komen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.