Publieke sector vorig jaar veel kwijt aan vertrekpremies

21 juli 2014Leestijd: 1 minuut

Vertrekpremies hebben de (semi)publieke sector vorig jaar miljoenen euro’s gekost. Vooral reorganiserende woningcorporaties waren veel kwijt aan gouden handdrukken voor bestuurders die moesten vertrekken.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de Volkskrant naar 119 jaarverslagen van instellingen die met publiek geld werken.

Vertrekpremies

Volgens de nieuwe Wet Normering Topinkomens mogen bestuurders en managers maximaal 75.000 euro meekrijgen bij hun vertrek. Dat bedrag was vorig jaar nog in veel gevallen hoger, schrijft de krant.

De Rotterdamse woningstichting Woonbron was vorig jaar ruim 3 miljoen euro kwijt aan vertrekpremies voor elf functionarissen die door een reorganisatie moesten vertrekken. Het hoogste bedrag was voor een concernadviseur organisatieontwikkeling. Hij kreeg 411.000 euro mee.

Topmanagers

Ook bij Vestia, dat ten onder ging aan een derivatendebacle, waren er hoge vertrekpremies. Het vertrek van vier directeuren kostte de woningstichting 1,7 miljoen euro. Een bedrijfsdirecteur kreeg 529.000 euro mee.

Bij financiële dienstverlener Achmea, waar diverse zorgverzekeraars onder vallen, gingen 34 topmanagers weg die gemiddeld bijna 2,5 ton meekregen. De hoogste vertrekpremie was een bedrag van 900.000 euro.