nederland

Ruim 5.000 aangiften tegen Wilders na ‘minder, minder, minder’

03 april 2014

De omstreden toespraak van PVV-leider Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ tijdens de verkiezingsavond op 19 maart heeft tot duizenden aangiften geleid. Volgens de politie zijn er intussen al meer dan vijfduizend aangiften binnengekomen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

De verwerking van alle aangiften neemt volgens het OM vanwege de grote hoeveelheid meer tijd in beslag dan gebruikelijk. Of Wilders ook daadwerkelijk wordt vervolgd voor zijn uitspraken, is nog onduidelijk.

Tellen

Vlak na de bewuste toespraak van Wilders op de avond van de verkiezingen gingen verschillende Nederlanders naar het politiebureau om aangiften te doen. Het OM had op vrijdag, twee dagen na de toespraak, al honderd aangiften tegen Wilders ontvangen. Medewerkers waren zo druk bezig alle aangiften te verwerken, dat zij voorlopig waren gestopt met tellen.

De aangiftes zijn gericht op uitlatingen die Wilders deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vroeg toen aan zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. ‘Minder, minder, minder,’ scandeerde de zaal. ‘Dan gaan we dat regelen,’ reageerde de PVV-leider.

Ophef

Nadien ontstond veel ophef over deze uitlatingen. Ook in de PVV zelf was er enige tijd sprake van onrust. Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren, Statenleden, europarlementariër Laurence Stassen en raadsleden verlieten de partij.

Maar er was ook steun, onder meer van de Eerste Kamerfractie van de PVV, die zich unaniem achter Wilder schaarde. Ook Lilian Helder, die eerst twijfelde, verleende uiteindelijk steun aan haar leider.

Wilders heeft intussen gereageerd op het nieuws van de verzamelde aangiften. Hij zegt dat Nederlanders aangifte zouden moeten doen tegen PvdA’ers Diederik Samsom en Hans Spekman. Volgens de PVV-voorman zijn de uitspraken die Samsom en Spekman hebben gedaan over Marokkanen ‘erger dan zijn uitspraken’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.