nederland

Werkstraffen voor daders examenroof Ibn Ghaldoun

13 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Negen meerderjarige daders van de examenroof op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam zijn donderdag veroordeeld tot taakstraffen van maximaal 170 uur. De veroordeelden hoeven vanwege eerder voorarrest niet terug naar de cel.

Dat meldt de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie eiste ook voorwaardelijke celstraffen, maar die eis werd niet opgevolgd door de rechtbank.

De rechter heeft rekening gehouden met de jeugdige leeftijd van de daders en de enorme media-aandacht voor de zaak.

Drie van de negen jongeren waren aanwezig bij de uitspraak van het vonnis. Slechts een van hen stond op toen de rechter de zaal binnenkwam. Het is gebruikelijk en beleefd om op te staan bij binnenkomst van de rechter.

Fraude

De fraudeurs zijn verantwoordelijk voor de diefstal en heling van zevenentwintig examens. De eindexamens werden vorig jaar gestolen. Het is de grootste examenfraude in de Nederlandse geschiedenis die dan ook grote gevolgen had.

Het vwo-examen Frans werd vorig jaar voor alle examenkandidaten in Nederland uitgesteld, waardoor veel leerlingen in de knel kwamen met reeds geplande examenreizen.

Failliet

De islamitische scholengemeenschap is intussen failliet. Nadat het ministerie van Onderwijs de financiering voor Ibn Ghaldoun stopzette, kwam de school in financiële problemen. Vorig jaar september werd de school failliet verklaard.

Hoewel Ibn Ghaldoun onder deze naam niet meer bestaat, is er nog wel een islamitische middelbare school in Rotterdam. De school is verder gegaan met de naam De Opperd, een islamitische school met zeshonderd leerlingen.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.