nederland

Teeven en Van Rey telefoneerden 1 minuut en 23 seconden

27 november 2013

Het omstreden telefoongesprek tussen staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie) en de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (VVD) duurde welgeteld 1 minuut en 23 seconden. Teeven moet waarschijnlijk voor de rechter-commissaris een verklaring afleggen over wat er tussen de twee is besproken.

Dat Teeven in verband met dat telefoongesprek moet getuigen in de zaak-Van Rey, schreef De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen bij het Openbaar Ministerie.

Via de krant

De staatssecretaris zelf liet weten dat hij via de krant had moeten horen dat hij bij de rechter wordt verwacht, ‘eerlijk waar’. Teeven wil geen commentaar geven op de kwestie, omdat het onderzoek in de zaak-Van Rey nog loopt.

Naar de Limburgse VVD’er van Rey loopt een onderzoek in verband met witwassen en ambtelijke corruptie. Hij zou onder meer zijn vriend Ricardo Offermanns hebben voorzien van informatie over de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond. Van Rey zat in de vertrouwenscommissie.

Sms en telefoongesprek

Uit een reconstructie van Elsevier bleek in april al dat Van Rey de staatssecretaris sms’te om te vragen of tegenkandidaat Bryan Rookhuijzen, een oud-korpschef van de politie, lid was van de VVD.

Op 20 september 2012 belde Van Rey met Teeven. In die periode werd Van Rey al afgeluisterd, omdat hij werd verdacht van corruptie. Gek genoeg bleek juist een gesprek met de staatssecretaris niet opgenomen te zijn.

Het ministerie van Justitie heeft laten weten dat die dag tussen 13.14 uur en 14.04 uur sprake was van een technische storing, waardoor geen enkel gesprek is opgenomen. Uit tapverslagen blijkt wel dat Van Rey de staatssecretaris wilde spreken over  Rookhuijzen.

1 minuut en 23 seconden

Als Teeven zich zou hebben bemoeid met de burgemeestersbenoeming, zou ook hij de fout in zijn gegaan. Maar De Telegraaf maakt woensdag bekend dat het gesprek, via een vaste lijn van het ministerie van Justitie, in totaal maar 1 minuut en 23 seconden duurde.

Wat er precies is gezegd, zal Teeven moeten uitleggen voor de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet bekendgemaakt of Teeven daadwerkelijk als getuige moet verschijnen of wanneer dat zou zijn.

Offermanns, de door Van Rey gesteunde kandidaat, staat op 5 december terecht vanwege ambtelijke corruptie. Offermanns stapte net als Van Rey op, als burgemeester van Meerssen, toen bekend werd dat hij van te voren was ingelicht over de sollicitatieprocedure.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.