Met verbod buitenlandse gift dreigt politiek correcte tunnelvisie

02 februari 2018Leestijd: 3 minuten
Kajsa Ollongren. Foto: ANP

Politieke partijen mogen geen geld meer aannemen uit het buitenland. D66-minister Kajsa Ollongren snijdt op deze manier een belangrijkste financieringsbron af voor de PVV van Geert Wilders.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) komt met regelgeving na het rapport ‘Het publieke belang van politieke partijen’ door voormalig ChristenUnie-voorman Kars Veling. Ollongren neemt de aanbevelingen uit dit rapport over.

Partijen in financiële wurggreep overheid

Het is een bedenkelijk plan, omdat het politieke partijen steeds sterker in de financiële wurggreep van de overheid brengt. Zo moeten ook lokale partijen volgens het rapport royale overheidssteun krijgen. Ook moet er een zachte landing komen voor partijen die verkiezingen hebben verloren. Op dit moment is de subsidie gekoppeld aan het aantal Kamerzetels, waardoor bij voorbeeld de PvdA na het electorale debacle van vorig jaar fors minder subsidie ontvangt. Het rapport stelt voor de steun slechts geleidelijk te verlagen.

Het komt erop neer dat de overheid partijen de hand boven het hoofd blijft houden, ook als die het contact met de kiezer verliezen. Zo maak je van de politiek op de lange duur een monster.

Het steunen van een partij is een kwestie van vrijheid van meningsuiting. Burgers hebben er recht op dit vertrouwelijk te doen. Om corruptie te voorkomen, moeten nu giften boven de 4.500 euro worden gemeld in een openbaar register. Prima. Het rapport-Veling wil dit echter verscherpen: alles boven de 2.500 euro moet openbaar worden.

Veling lijkt VVD op de vingers te tikken

Hier lijken Veling en zijn commissie de VVD op de vingers te willen tikken vanwege giften uit het bedrijfsleven aan VVD-politici. In de neus van Veling en Ollongren rieken die giften kennelijk verdacht. Zij vertrouwen alleen de kapitaalstromen van de overheid. Dat daardoor de hele democratie aan een politiek correcte tunnelvisie dreigt te worden onderworpen, willen zij niet zien. Alles moet keurig binnen die ambtelijke lijntjes blijven.

Transparantie is natuurlijk goed, maar de suggestie die het rapport wekt, is dat de democratie alleen maar veilig is indien partijen aan het infuus van het departement van Binnenlandse Zaken hangen.

Wilders dupe van rapport Veling

De PVV krijgt op dit moment geen subsidie, want de partij van Geert Wilders voldoet niet aan de voorwaarde dat burgers er lid van moeten kunnen worden. Het rapport-Veling wil die bepaling schrappen. Een kennelijke handreiking aan Wilders, die echter tot nu toe het ontvangen van subsidie principieel verwierp. Wilders hield zijn PVV overeind – zo blijkt uit de openbare registers – met kleine bijdragen van landgenoten en met tamelijk forse donaties van Amerikaanse financiers.

Het geld kwam van de Joodse lobby en dat vinden Veling en Ollongren kennelijk niet koosjer. Zij willen Wilders inpakken met overheidsgeld, maar het laat zich raden hoe hij daarop zal reageren.

Het gerucht doet de ronde dat ook DENK geld uit het buitenland ontvangt. Nieuwe regels zouden kunnen voorkomen dat deze partij financiële steun vanuit Turkije zou krijgen. Dit is theorie. DENK was eind 2016 een van de ondertekenaars  van een motie waarin juist een verbod op buitenlandse giften voor politieke partijen werd bepleit. DENK verwacht kennelijk meer van het vrijgevige Den Haag dan van eventuele donateurs in Turkije.