Verkiezingsgelden

Ollongren: Buitenlandse partijgiften aan banden

01 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Buitenlandse giften aan politieke partijen worden aan banden gelegd. Dat zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) naar aanleiding van aanbevelingen door de commissie die heeft gekeken naar de regels voor financiering van partijen.

De commissie-Veling vindt dat zelfs de schijn van buitenlandse beïnvloeding van de democratie in Nederland moet worden voorkomen. Volgens Ollongren kan het beperken van buitenlandse geldstromen bij politieke partijen hieraan een bijdrage kan leveren. Hoe de minister dit precies wil regelen, is nog niet duidelijk.

Politieke partijen mogen nu nog onbeperkt giften uit het buitenland ontvangen. Net als bij giften uit Nederland moeten van donateurs die meer dan 4.500 euro per jaar geven, naam en woonplaats openbaar worden gemaakt. De commissie wil overigens dat dit bedrag wordt verlaagd naar 2.500 euro, voor meer transparantie.

Dit artikel in Elsevier Weekblad deze week mag u niet missen: Identiteitspolitiek: iedereen boos en gekrenkt

PVV kan pas subsidie krijgen bij duizend leden

Ook zouden deze regels niet langer alleen maar voor landelijke politieke partijen moeten gelden, als het aan de commissie ligt. Lokale partijen kunnen dan voortaan wel rekenen op meer subsidie. Zij mogen er vergeleken met afdelingen van landelijke partijen niet langer bekaaid van afkomen.

Waar de PVV in de portemonnee wordt getroffen door het aan banden leggen van de buitenlandse giften, kan de partij als het aan de commissie ligt, voortaan wél subsidie krijgen. Nu maakt de partij van Geert Wilders daar geen aanspraak op, omdat die maar één lid telt: Wilders zelf. Pas bij duizend leden komt een partij in aanmerking voor subsidie.

Slechts geleidelijk subsidie inleveren

Elke partij die zetels in de wacht heeft weten te slepen, moet in het vervolg subsidie kunnen krijgen, vindt de commissie. Wel telt het ledental zwaarder en het zeteltal minder zwaar mee bij de hoogte van het subsidiebedrag.

Een partij die een verkiezingsnederlaag lijdt, moet volgens de commissie meer tijd krijgen om met minder subsidie toe te kunnen. Ze zouden slechts geleidelijk subsidie moeten inleveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.