Rekenkamer: ministeries gaan hardnekkig de fout in

18 mei 2016Leestijd: 2 minuten
De Rekenkamer zei dat het vooral ging om problemen die al jarenlang worden onderstreept Foto: ANP

Er gaat veel mis bij de ministeries van Financiën, Defensie, en Veiligheid en Justitie. Controleorgaan de Algemene Rekenkamer heeft flink uitgehaald naar de toezichthouders van de ministeries vanwege ‘ernstige onvolkomenheden’.

Volgens Arno Visser, de nieuwe president van de Rekenkamer, was het lang geleden dat zulke ‘hardnekkige, ernstige problemen’ werden gevonden in drie verschillende ministeries.

Weinig vooruitgang

03XTI_main_349x349_1Verder lezen: Anatomie van de macht – Eric Vrijsen

Binnen het ministerie van Financiën is vooral sprake van tekortkomingen bij de Belastingdienst. Het overheidsorgaan maakt te weinig vooruitgang met de aanpak van ICT-systemen, aldus de Rekenkamer. De verouderde technologie kan zelfs een obstakel vormen voor een verandering in belastingwetgeving of stelselherziening.

‘Dit beperkt uw handelingsvermogen en dat raakt de kern waar de democratie om draait,’ zei Visser tegen de Kamer. ‘Deze ernstige onvolkomenheid is dus meer dan een uitvoeringsvraagstuk.’ Visser hamerde erop dat de tekortkomingen van de Belastingdienst al jaren spelen. Volgens de Rekenkamer is het dan ook verstandig dat staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) de ICT-problemen wil aanpakken.

Bij Defensie gaat ook een hoop mis, voornamelijk bij het materieelbeheer. Duur materiaal, zoals rijvoertuigen en helikopters, wordt te weinig gebruikt.

Compliment

Tot slot laat het financieel beheer van Veiligheid en Justitie veel te wensen over. In 2015 had het ministerie onvoldoende controle over de eigen bedrijfsvoering. Ook dit is een probleem dat de Algemene Rekenkamer al jaren onderstreept.

Visser gaf wel een compliment aan de kamer voor het hoge percentage rechtvaardige rijksuitgaven en -inkomsten. Bijna 100 procent was rechtmatig, een internationaal en historisch gezien erg hoge score.