nederland

Rekenkamer: op deze gebieden laat het kabinet steken vallen

20 mei 2015Leestijd: 2 minuten

De Algemene Rekenkamer heeft opnieuw forse kritiek op het kabinet. Nadat maandag harde noten werden gekraakt over de bezuinigingen bij de inlichtingendienst AIVD in 2012, heeft de organisatie nu op- en aanmerkingen over de uitvoering van het kabinetsbeleid over vorig jaar.

Dat blijkt uit het onderzoek dat de Rekenkamer heeft uitgevoerd naar de manier waarop het kabinet vorig jaar ons belastinggeld heeft besteed – het zogenoemde verantwoordingsonderzoek (over 2014).

‘Het kabinet is niet klaar. Tijd voor de uitvoering,’ zegt Rekenkamer-president Saskia Stuiveling (70). Het is haar laatste optreden, aangezien zij op 1 juni met pensioen gaat. Stuiveling heeft het rapport inmiddels gepresenteerd aan de Tweede Kamer en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Onvoldoende

Volgens de Rekenkamer moet de ministersploeg van premier Mark Rutte (VVD) nu echt werk gaan maken van de hervormingen en andere besluiten. Op veel plekken binnen de Rijksoverheid is er sprake ‘van fricties tussen politieke ambities aan de ene kant en beschikbare tijd, mensen en middelen aan de andere kant’.

Zo is er flinke kritiek op het beleid rond het persoonsgebonden budget (pgb). De besluiten daarover zijn ‘laat genomen’. Ook waren veel onderdelen niet goed voorbereid.

Daardoor werd de benodigde informatie pas in een laat stadium bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aangeleverd en was de verwerking ervan onvoldoende snel.

Bij de SVB waren de afgelopen tijd veel problemen met het nieuwe pgb-systeem. Dit zal onderwerp worden van een onderzoek van de Rekenkamer, aldus Stuiveling. Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank de uitbetaling van het pgb waarmee mensen zelf hun zorg regelen en regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen.

Achterstallig onderhoud

Ook elders zijn er flinke problemen. Zo kan de Belastingdienst alle veranderingen bijna niet aan door verouderde computertechnologie. De fiscus werkt met 1.200 verschillende systemen, waarbij een veelgebruikte applicatie 37 jaar oud is. Ook bij Defensie spelen problemen.

Het lukt de krijgsmacht niet om – naast de inzet voor buitenlandse missies – genoeg materieel over te houden om te oefenen. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) staat volgens de Rekenkamer nu voor de uitdaging om de organisatie aan te pakken, zodat er veel eerder een goede inschatting kan worden gemaakt of een nieuwe missie wel haalbaar is. Ook moet er nog veel achterstallig ‘onderhoud’ worden gedaan bij Defensie.

Maandag had de Rekenkamer al geen goed woord over voor de bezuinigingen op de AIVD in 2012, die ‘diepe sporen’ heeft nagelaten bij de dienst.

De Rekenkamer concludeert in het laatste rapport wel dat de uitgaven en inkomsten van de Rijksoverheid rechtmatig waren. De fouten en onzekerheden bleven ruim binnen de toegestane marge.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.