Gertjan van Schoonhoven

Zorgelijk dat demonstraties steeds vaker beperkingen krijgen opgelegd

15 augustus 2014

Het zijn verhitte tijden, en uiteindelijk had Jozias van Aartsen maar weinig keus. Maar het zou goed zijn als de recente bestuurlijke neiging om demonstraties beperkingen op te leggen, wat meer tegenspraak krijgt.

Natuurlijk is het tijdelijke demonstratieverbod in de Haagse Schilderswijk een paardemiddel, om niet te zeggen een nederlaag.

Maar met zo veel lieden, zowel op straat als in de (a)sociale media, wie de toestand in de wereld enigszins in de bol is geslagen, had de van vakantie teruggekeerde burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen (VVD), niet veel keus.

Zichzelf kan hij de ingrijpende maatregel ook verwijten. Den Haag had de afgelopen rellerige weken behoefte aan zichtbaar gezag, maar dat was met vakantie en blééf met vakantie. Met het demonstratieverbod ruimt Van Aartsen in zekere zin ook zijn eigen puin.

Wat nu? Het zou niet slecht zijn als alle betrokken partijen de ‘adempauze’ (het lijkt het Midden-Oosten wel) gebruiken om een beetje bij zinnen te komen.

Zorgelijk

Het staat buiten kijf dat de burgemeester demonstraties een locatieverbod mag opleggen. Maar de afgelopen weken heeft zich in Den Haag en elders ook een vrij sterke bestuurlijke neiging ontwikkeld om demonstraties inhoudelijk beperkingen op te leggen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Burgemeester Van Aartsen, die liberaler over dit onderwerp lijkt te denken dan zijn partijgenoot en minister van Justitie, Ivo Opstelten, heeft zich sinds zijn terugkeer nog niet heel duidelijk over zijn opvattingen uitgelaten.

IJswater

Dat zou hij wel moeten doen – zeker als burgervader van de internationale stad van vrede en recht. De vrij repressieve koers die de Nederlandse autoriteiten zijn gaan varen in deze verhitte tijden, kan wel wat principiële tegenspraak gebruiken.

En het zal wel een vergeefs appèl zijn, maar misschien moeten de godsdienstoorlogshitsers aan beide kanten hun hoofd misschien ook eens in een bak ijswater steken.

Als demonstraties (enerzijds) openlijke polderintifada’s worden en (anderzijds) openlijke kruistochten, dan is dat niet goed voor onze mooie burgerlijke vrijheden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.