Van Aartsen: voorlopig geen protesten meer in Schilderswijk

14 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

De geplaagde Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) staat voorlopig geen demonstraties meer toe in de Haagse Schilderswijk. Het Openbaar Ministerie steunt het besluit, tot vreugde van de burgemeester.

Dat zei hij voor aanvang van een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad donderdagavond. Richard de Mos (Groep de Mos), die de initiatiefnemer is van het debat, vindt de maatregel ‘nogal vrijblijvend’. Hij wil een demonstratieverbod van zes maanden. ‘Die tijd is nodig om de wijk tot rust de laten komen,’ zegt het raadslid.

Stenen

Het ingelaste debat gaat over het optreden van de burgervader rond de ontspoorde demonstraties in de Schilderswijk de afgelopen tijd. Dat leverde hem stevige kritiek op. Tijdens een pro-Gaza-protest werden in juli allerlei anti-Joodse kreten geroepen en IS-vlaggen getoond, maar de burgemeester greep niet in, omdat er volgens hem geen juridische grenzen waren overschreden.

Het afgelopen weekeinde was er vervolgens een demonstratie die tegen de terroristen van de Islamitische Staat (voorheen ISIS) was gericht. Die liep uit de hand, toen moslimjongeren met stenen begonnen te gooien. Het protest werd georganiseerd door Facebookgroep Pro Patria. De Mobiele Eenheid moest in actie komen om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Nieuwe mars

Het besluit van Van Aartsen betekent dat een nieuwe ‘mars van de vrijheid’, die is aangekondigd voor 20 september, vermoedelijk niet door kan gaan.

Dat spijt de burgemeester, die zegt vrijheid van meningsuiting erg belangrijk te vinden. ‘Ik zie het als mijn taak om, tot mijn laatste snik, het ideaal van die samenleving te verdedigen tegen de ideologische pyromanen die haar in gevaar brengen,’ zei hij.