Bijdrage Teeven aan crisis: botte bijl in de bajessen

23 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De markante Koepelgevangenis in Haarlem biedt over een paar jaar wellicht onderdak aan een hotel of een casino. De Bijlmerbajes gaat tegen de vlakte.

Zo’n dertig gevangenissen moeten de poorten sluiten. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie hanteert de botte bijl om 340 miljoen euro te bezuinigen op het gevangeniswezen. Moeiteloos offert hij zijn principes op in een poging een bijdrage te leveren aan het oplossen van de economische crisis.

Harde lijn

Die arme Fred! Je ziet hem zweten boven zijn stukken. Als officier van justitie en Tweede Kamerlid stond hij voor een harde lijn tegen misdaad. Nu wil hij jaarlijks tweeduizend veroordeelden met een enkelband thuis laten zitten. Maar ze moeten wel werken, verzekert hij ons.

Natuurlijk weet Teeven wel beter. Goede controle op de thuiszitters is uitgesloten. Eén geweldsincident en het land staat al weer op zijn kop: waarom zat deze levensgevaarlijke man niet in een cel? Teeven zelf had vroeger geen goed woord over voor de enkelband. Onaanvaardbaar: lekker met een pilsje op de bank! Nu piept hij noodgedwongen anders.

Generaal pardon

De voorgenomen kaalslag in het gevangeniswezen is ongekend. Je kunt voorspellen dat personeel en vakbonden zich niet zonder slag of stoot bij sluiting neerleggen. Dat wordt nog een zware dobber. Dat oude gevangenissen een andere bestemming krijgen of worden gesloopt, is begrijpelijk. Maar zoveel in één keer?

Er lopen naar schatting zo’n 15.000 veroordeelde criminelen vrij rond. Krijgen die een generaal pardon?

Psychisch gestoord

En dan de plannen om de helft van alle gedetineerden onder te brengen in een tweepersoonscel. Ik kom wel eens in een gevangenis. Het merendeel van de gedetineerden is psychisch gestoord en volkomen ongeschikt om een kleine ruimte met iemand anders te delen.

Dat wordt moord en doodslag in de bajes. Dat weet Teeven als geen ander. Maar dat kan hij niet hardop zeggen. Hij moet bezuinigen, koste wat kost.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.