Onrust bij terreurpolitie: ‘Gevaar voor samenleving’

01 april 2016Leestijd: 2 minuten
Een arrestatieteam tijdens een anti-terreuractie. Foto: ANP

De politiedienst die zich in Nederland specialiseert in het bestrijden van terrorisme is zwaar onderbezet en heeft een conflict met de politietop.

Anti-terreureenheden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) draaien geregeld diensten van achttien uur per dag, er is een tekort van vijftig agenten en te weinig specialistisch materiaal, melden politiebronnen aan De Telegraaf.

‘De problemen zijn zodanig geëscaleerd en het gevaar voor de samenleving kan zo groot worden, dat dit naar buiten moet,’ zegt een van hen.

Dringende gesprekken
Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP bevestigt dat ze ‘weten van dit soort conflicten.’ ‘We voeren dringende gesprekken met de leiding,’ aldus Van de Kamp. ‘Het conflict moet zo snel mogelijk uit de wereld.’ De nieuwe politiechef Erik Akerboom gaat vrijdag naar aanleiding van de berichten op bezoek bij de antiterreureenheid.

Het ministerie van Justitie had eerder beloofd om zeker 20 tot 30 miljoen euro te investeren in de anti-terreurdienst, maar dat geld zou nooit bij de DSI terecht zijn gekomen. Volgens een woordvoerder van de politie is het geld zeker niet ‘verdwenen’.

Syp Wynia: Wat gaat er nog meer mis bij terreurbestrijding?

Meer problemen
Premier Mark Rutte (VVD) sprak donderdag in Washington DC over veiligheid in Nederland. Volgens de premier moet er meer geld worden vrijgemaakt in de strijd tegen terreur en moet de wetgeving worden aangescherpt. Dat kan wel ten koste gaan van de privacy van Nederlanders, waarschuwde de premier.

De berichten over problemen bij de anti-terreurpolitie komen nadat deze week bleek dat de Nederlandse veiligheidsdienst in de fout is gegaan in het dossier Ibrahim El Bakraoui. Nederland werd gewaarschuwd voor de Belgische terrorist, maar toch kon de man na aankomst op Schiphol vrij doorreizen. Daarnaast zou informatie van Amerikaanse diensten door Nederland zijn doorgegeven aan de Belgische politie, maar dat wordt van Belgische zijde betwist.