Aanklachten tegen Wilders bekend: proces begint volgende week

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut
'ANP'

PVV-leider Geert Wilders wordt aangeklaagd wegens het aanzetten tot haat en discriminatie, belediging en uitlokking. Dit zijn vier aparte aanklachten.

Dat blijkt uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie (OM), die in handen is van RTL Nieuws. De aanklacht voor discriminatie stond al, maar daar zijn nu de andere

Gemeenteraad

De zaak gaat over de ‘minder minder’-uitspraak van Wilders over Marokkanen. Op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 vroeg Wilders een zaal met zijn kiezers of ze meer of minder Marokkanen in Nederland wilden. Het publiek scandeerde daarop de woorden ‘minder, minder’.

‘Dat gaan we regelen,’ zei hij vervolgens. Een week eerder had hij ook al gezegd dat hij het liefste minder Marokkanen in Den Haag zou willen zien.

Haat

Volgens het OM heeft de PVV-leider zich hiermee ‘opzettelijk beledigend’ uitgelaten en heeft hij aangezet tot haat tegen en/of discriminatie van mensen op grond van hun ras. De maximale straf die hierop kan volgen is twee jaar cel. Meestal wordt bij dit soort zaken echter een geldboete opgelegd.

Volgende week vrijdag staat een regiezitting gepland in de strafzaak tegen Wilders. De zaak wordt pas in oktober inhoudelijk behandeld. Dat gebeurt in de rechtbank op Schiphol. Het vonnis wordt in december verwacht.