Onenigheid tussen PVV en PvdA over opmerking Wilders: de feiten

14 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De spanningen tussen de PVV en PvdA zijn vrijdag weer eens opgelopen. De een noemt de ander een ‘zieke minister’, en de ander vergelijkt de een met Hitler.

Wie heeft wat precies gezegd in aanloop  naar de gemeenteraadsverkiezingen? Hier vindt u een overzicht van de onenigheid tussen PVV en PvdA.

Marokkanen

PVV-leider Geert Wilders was woensdag voor de verkiezingscampagne in Den Haag. Daar zei hij dat Den Haag een stad met ‘minder lasten en als het even kan met minder Marokkanen’ zou moeten worden. De PVV doet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart alleen mee in Den Haag en Almere.

Reacties

Zoals te verwachten, spraken politici zich uit over de woorden van Wilders. SP-leider Emile Roemer zei dat Wilders ‘hier duidelijk een grens overgaat’ en VVD-leider Halbe Zijlstra noemde het ‘onjuist’ om mensen te beoordelen op hun afkomst.

Vrijdag kwamen meer reacties:
* PvdA-voorzitter Hans Spek was wat explicieter: ‘Ik hoorde de uitspraak en moest ervan braken,’ zei Spekman. Volgens de PvdA-voorzitter zet Wilders een hele bevolkingsgroep opzij.

* Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei: ‘Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken.’ Dit werd door veel media gepubliceerd met de kop: ‘Asscher: Hagenaren moeten niet stemmen op PVV’

* Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zegt dat Wilders ‘compleet buiten de werkelijkheid’ van Nederland staat. Hij vindt de uitspraken verwerpelijk en zegt dat Wilders ervan geniet dat hij mensen op hun ziel kan trappen en dat mensen daarop reageren.

* Wilders noemde op zijn beurt Timmermans een ‘zieke minister’. ‘Als Timmermans zegt dat ik ervan geniet, dan is hij niet goed bij zijn hoofd. Dan is het een zieke minister, want niemand geniet ervan om met Adolf Hitler te worden vergeleken. Dat is ongepast.’

* Inmiddels heeft ook premier Mark Rutte (VVD) gereageerd op de woorden van Wilders. Het heeft geen zin om een hele groep over een kan te scheren. Hij zegt bovendien dat Asscher nooit een stemadvies heeft gegeven.

Hitler-vergelijking

Donderdagavond kwam de Hitler-vergelijking van PvdA-bestuurslid Fouad Sidali. ‘Hitler is onder ons. In gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten,’ twitterde Sidali.

Wilders retweette het bericht zonder commentaar en de tweet werd opgepikt door verschillende media. Al vrij snel noemde Sidali, ook via Twitter, zijn woorden ongepast.

Ook Spekman vond de vergelijking niet kunnen, maar: ‘Wilders moet wel beseffen wat het doet met mensen als hij zegt dat er wel wat minder Marokkanen mogen zijn. Die uitspraak blijf ik misselijkmakend vinden.’