nederland

Hoe IS Nederlandse vrouwen en kinderen ‘verleidt’ tot jihadisme

16 september 2015Leestijd: 2 minuten

Zestig Nederlandse vrouwen zijn uit Nederland naar het kalifaat getrokken. Samen hebben zij dertig kinderen meegenomen, waarvan de helft in het oorlogsgebied is geboren en de andere helft in Nederland.

De in Nederland geboren kinderen zijn door hun moeder meegenomen naar het conflictgebied in Syrië dat wordt bezet door Islamitische Staat (IS).

Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Inlichtingendienst (AIVD), schrijft De Telegraaf woensdag. Een groot deel van de vrouwen reist hun mannelijke partner achterna die zich eerder bij de terreurgroep voegde.

Briefje

‘Ga maar naar jullie tante, die gaat voor jullie zorgen,’ lazen twee jongens van veertien en zestien jaar oud op een briefje op de keukentafel in hun Rotterdamse woning eind vorig jaar. Hun 33-jarige moeder was vertrokken naar het kalifaat in de Syrische stad Raqqa.

Ze had het tienjarige halfbroertje van de jongens meegenomen. Het dagblad meldt dat het kind een militaire opleiding volgt bij de terreurorganisatie. Van de moeder circuleert een foto rond waarop ze in een boerka een kind bedreigt met een geweer.

Propaganda

De AIVD maakt zich ernstige zorgen over de cijfers. Directeur-generaal Rob Bertholee heeft vooral zorgen over de kinderen. ‘Deze kinderen worden gevoed met een ideologie van geweld en haat tegen het Westen. Het doden van mensen is de normaalste zaak van de wereld voor deze kinderen.’

IS zet speciale propaganda in om de vrouwen ‘te verleiden’ om naar het kalifaat in Syrië te komen. Er wordt veel gepropagandeerd richting vrouwen. De terroristen vinden dat vrouwen een goede spilfunctie kunnen vervullen bij terroristische en jihadistische praktijken.

In een rapport van de AIVD over jihadisme in Nederland dat in juni 2014 gepubliceerd werd, staat onder meer dat de jihadistische netwerken in Nederland de afgelopen sterk zijn toegenomen. Ook werd er activistische propaganda gevoerd via demonstraties en flyer-acties.

Wederzijdse beïnvloeding

In het rapport valt te lezen dat er bij Nederlandse jihadistische vrouwen vooral sprake is van ‘wederzijdse beïnvloeding’. Zo moedigen zij elkaar vooral aan om hun man naar Syrië te achtervolgen. Vrouwen die zich al in het land bevinden, sporen in Nederland achtergebleven zusters aan ook naar Syrië te komen.

De opkomst van sociale media en smartphones hebben een actieve rol gespeeld in de jihad-propaganda gericht op de jeugd. Zo zijn er steeds meer Nederlandse jihadistische groepen op Facebook. Ook worden er ouderwetse communicatiemethoden gebruikt: potentiële jihadstrijders worden op straat aangesproken en er worden voorlichtingsavonden voor jongeren georganiseerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.