‘Te koop’: Islamitische Staat biedt gijzelaars aan

10 september 2015Leestijd: 2 minuten
'Twitter'

Met paginagrote advertenties onder de kop ‘Noorse en Chinese gevangene te koop’ laat terreurorganisatie Islamitische Staat weten dat de groep weer twee mensen heeft gegijzeld.

In de onlangs uitgebrachte Dabiq, een Engelstalig online-tijdschrift dat de propaganda van Islamitische Staat (IS) verspreidt, staan grote afbeeldingen afgedrukt van twee mannen in gele uniformen, met daaronder in grote letters: ‘For Sale’. Er wordt gevraagd om losgeld en de advertentie meldt dat dit ‘een tijdelijke aanbieding’ is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Noorwegen

De gijzelaars zouden de Noor Ole Johan Grimsgaard-Ofstad en de Chinees Fan Jinhui zijn. De Noorse premier Erna Solberg heeft woensdagavond toegegeven dat in januari dit jaar inderdaad een Noorse veertiger in Syrië is gekidnapt. Alles wijst erop dat Islamitische Staat verantwoordelijk is.

Volgens Solberg heeft IS de Noorse regering al diverse keren om losgeld gevraagd, maar Noorwegen weigert daar op in te gaan. ‘Als we losgeld betalen, vergroot dat de kans dat andere Noren worden gegijzeld.’ In de advertentie doet IS een oproep aan ‘iedereen die zich geroepen voelt’ om alsnog geld over te maken. Hoeveel losgeld de groep precies verlangt, is niet duidelijk.

Executies

Sinds juli 2014 heeft IS tientallen journalisten en hulpverleners gegijzeld. Volgens CNN hebben verschillende regeringen het afgelopen jaar geld overgemaakt naar de terreurbeweging om gijzelaars vrij te krijgen.

Als er geen losgeld wordt betaald, brengt IS vaak video’s van gruwelijke executies naar buiten, zoals bij de onthoofding van twee Japanners en het levend verbranden van de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.