nederland

Bolkestein: jihadisme heeft alles met de islam te maken

26 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Onterecht koppelen autoriteiten gewelddadig jihadisme vaak los van de islam. De strijd tegen ongelovigen is juist een essentieel onderdeel van het islamitisch geloof.

Dat schrijft oud-VVD-leider Frits Bolkestein woensdag in een opiniestuk in de Volkskrant.

De VVD-coryfee verwijst naar een artikel van terrorisme-expert David Suurland in Liberaal Reveil, het maandblad van de liberale denktank TeldersStichting.

Vier scholen

Suurland onderzocht vier invloedrijke rechtsscholen van de islam op geweld: de Maliki-, Hanafi-, Hanbali- en Shafi’i-scholen. De eerste school noemt de heilige oorlog ‘een godsdienstige plicht’, de tweede stelt dat men ‘Arabische polytheisten geen andere mogelijkheid moet geven dan bekeren of de dood’, de derde meent dat Allah ‘de gelovigen toestaat de ongelovigen te doden’, en de vierde geeft aan dat men ‘een katapult mag gebruiken tegen ongelovigen, of hen verbranden of verdrinken’.

‘Wanneer de NCTV dus beweert dat men de term “religieus geïnspireerd terrorisme” niet mag gebruiken, want die voedt de gedachte dat religie als zodanig de basis zou kunnen vormen voor geweldpleging, dan zijn dat praatjes voor de vaak,’ schrijft Bolkestein.

Radicale opvattingen

Dit blijkt volgens Suurland ook uit de opvattingen van moslims die naar voren komen uit opiniepeilingen. Zo wil 84 procent van de mensen in de Palestijnse gebieden overspel bestraffen met stenigen, gevolgd door Egypte 81 procent, Jordanië 67 procent, Tunesië 44 procent, Turkije 29 procent.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uit ander onderzoek komt naar voren dat 27 procent van de islamitische inwoners van Groot-Brittannië sympathie had voor de aanslagen in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo. Daarnaast weigerde 24 procent het geweld af te keuren en vond 11 procent de aanslag terecht.

Islam moet moderniseren

Wie bovenstaande zaken aankaart, zoals Suurland doet, wordt onterecht een ‘islamofoob’ genoemd. Bolkestein: ‘Voltaire heeft het christendom zijn kritiek niet gespaard. Mogen wij hem daarom christofoob noemen? De term islamofoob heeft tot doel het debat over de islam te smoren. Maar dat is het tegendeel van wat moet gebeuren.’

De VVD’er vindt dat het tijd wordt dat de islam zich gaat aanpassen aan deze tijd. ‘De islam moet zich aanpassen aan de moderne wereld. Een open debat gebaseerd op feiten en zonder vooringenomenheid is daarvoor noodzakelijk. David Suurland heeft daaraan bijgedragen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.