nederland

Afhankelijk van import gas? Haal meer uit Noordzee, zegt Kamp

12 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Nederland zou minder afhankelijk kunnen worden van gas uit Rusland, als het Noordzeegas beter wordt benut. ‘Het nog winbare Noordzeegas kan helpen bij de afhankelijkheid van import te beperken.’

Het kabinet onderzoekt samen met de betrokken bedrijven hoe het Noordzeegas de komende jaren ‘optimaal benut kan worden’, maakt het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend.

Duurzaam

In onontdekte velden zit mogelijk 165 miljard kuub winbaar gas, blijkt uit cijfers van TNO en het ministerie. Ook is er potentieel nog 118 miljard kubieke meter gas in de bekende velden. Vorig jaar verbruikte Nederland 38 miljard kuub.

Hoewel Nederland in 2050 niet meer afhankelijk zou moeten zijn van fossiele brandstoffen, lukt het maar nauwelijks om met windmolens en zonnepanelen voldoende energie op te wekken.

Kamp zegt dat fossiele brandstoffen, zoals gas, de komende jaren ‘onverminderd van cruciale betekenis voor de Nederlandse samenleving zijn’ in de ‘geleidelijk transitie naar een volledig duurzame energievoorziening in het jaar 2050’.

Het Noordzeegas dat nog is te winnen, kan volgens Kamp helpen de ‘importafhankelijkheid’ te beperken. Dat is vooral belangrijk nu de gaskraan in Groningen steeds verder wordt teruggedraaid, vanwege de trillingen die zich daar voordoen door de gasproductie.

Voordelen

Het kabinet gaat onderzoeken of bedrijven nog een extra duwtje in de rug nodig hebben om te investeren in gaswinning op zee. Hiervoor bestaat al sinds 2010 een fiscale regeling, maar die loopt volgend jaar af.

Het ministerie van Economische Zaken wil weten of de maatregelen voldoende zijn of dat er nieuwe nodig zijn. Onlangs voerde Groot-Brittannië nog een pakket aan voordelen in om het aantrekkelijker te maken voor Britse bedrijven om te boren naar Noordzeegas.

Als er nog gas is, waarom zijn bedrijven dan terughoudend? ‘Probleem is dat die nieuwe gasvelden een stuk kleiner zijn,’ zegt Maarten van IJcken, commercieel manager offshore van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), tegen het AD. ‘Het gas is een stuk duurder om naar boven te halen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.