nederland

Waarom de gaskraan in Groningen vanaf juli nog verder dicht gaat

22 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De gaskraan in Groningen gaat verder dicht. In de tweede helft van dit jaar wil minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken de gaswinning beperken tot 13,5 miljard kuub.

Bronnen op het Binnenhof melden aan persbureau ANP dat de minister dit dinsdag aan de Tweede Kamer zal laten weten.

Winter

Aanvankelijk was de gaswinning voor 2015 geraamd op 39,4 miljard kuub, maar nu zou over het hele jaar nog 30 miljard kuub gas uit de Groningse bodem worden geboord. Eerder besloot het kabinet de gaswinning voor het eerste half jaar al te beperken tot 16,5 miljard kuub.

De lagere bijstelling is mogelijk door een overcapaciteit en kleine kans op een strenge winter voor het einde van dit jaar. Normaal gesproken vallen de koudste periodes in januari en februari. Daar hoeft dus geen extra gas voor te worden gereserveerd. Ook ligt in het Drentse Norg nog 3 miljard kuub gas opgeslagen. Het provinciebestuur in Groningen vindt overigens dat de gaswinning naar 27 miljard kuub per jaar moet en daarna zo snel mogelijk naar 12 miljard kuub.

Advies

Het kabinet moest voor 1 juli een besluit nemen over de gaswinning. Voor oppositiepartijen in de Kamer is 30 miljard kuub het maximum. Ook PvdA-leider Diederik Samsom heeft aangegeven dat er minder geboord moet worden in de Groningse bodem. Kamp wilde eerst advies van deskundigen inwinnen voor hij een definitief besluit zou nemen over de gaswinning over het hele jaar.

Kamp zei eerder dat Nederland er op termijn niet aan ontkomt om meer gas uit het buitenland te importeren als er minder uit eigen bodem wordt gehaald. Hij houdt er sterk rekening mee dat Russisch gas daarbij nodig zal zijn.

Schatkist

Het oppompen van gas zou de schatkist dit jaar rond de negen miljard euro opleveren. Beperking van de gasproductie is nodig omdat de bevingen in Groningen door gaswinning steeds zwaarder worden. In maart betuigde minister Kamp spijt dat er de afgelopen jaren te weinig aandacht is geweest voor de Groningers. De overheid had vooral oog voor het financiële belang van gaswinning, zoals ook de Onderzoeksraad Voor Veiligheid concludeerde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.