Media: onderzoek chloorgas Irak, en ‘bewapen beveiliging’

24 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Nabestaanden van grootverdieners moeten vanaf 1 januari flink inleveren. En Nederland blijft in internationaal opzicht achter bij de beveiliging van vitale infrastructuur en symbolische overheidsgebouwen. Het mediaoverzicht van 24 oktober.

* De bezuinigingen op het pensioensparen pakken nadelig uit voor de nabestaanden van grootverdieners. Als grootverdieners na 1 januari 2015 sterven, krijgen hun partners een veel lager nabestaandenpensioen dan nu, meldt de Volkskrant.

Hoe jonger de grootverdiener, hoe lager het nabestaandenpensioen. Dat kan 20.000 euro lager uitvallen, blijkt uit een berekening van PFZW, het pensioenfonds voor de zorgsector.

* Veiligheidsexpert Michiel de Weger zegt tegen De Telegraaf dat Nederland zijn veiligheid op het spel zet door overheidsgebouwen en vitale infrastructuur uit te rusten met onbewapende beveiligers.

Het Catshuis en de paleizen worden bewaakt door de marechaussee, maar de Tweede Kamer en ministeries niet. ‘Wat mij betreft had dit al veel langer geleden moeten worden herzien,’ zegt De Weger. Hij wordt gesteund door PVV-Kamerlid Geert Wilders.

* En nog meer nieuws uit De Telegraaf. De Joodse gemeenschap in Amsterdam heeft geld ingezameld om de volgelingen van de omstreden rabbijn Eliezer Berland weg te krijgen uit de hoofdstad. De rabbijn, die van wordt verdacht ontucht, is nog wel in Nederland.

Met het geld zijn onder meer bussen gehuurd om de volgelingen weg te krijgen uit een speeltuin. Een deel van de groep ultra-orthodoxe Joden heeft tickets gekocht naar Oekraïne, om het graf te bezoeken van hun opperleider. De Joodse gemeenschap in Amsterdam zegt dat de volgelingen hun geloof een slechte naam bezorgen.

* Het RIVM heeft een speciaal telefoonnummer vrijgemaakt voor vragen over ebola. Het nummer opende afgelopen maandag en sindsdien zijn er al tweehonderd telefoontjes binnengekomen, meldt het AD.

De meeste bellers willen reisinformatie voor Afrika. Het gaat niet alleen om reizen naar Sierra Leone, Guinee of Liberia, maar naar het hele continent.

* Amerikaanse expert gaan onderzoeken of extremisten van IS chloorgas hebben gebruikt in gevechten met Iraakse politiemensen in de plaats Balad, ten noorden van Bagdad.

De Washington Post meldt dat vorige maand elf Iraakse politiemensen na een aanval door IS-militanten naar een ziekenhuis zijn gebracht. Daar werd geconstateerd dat ze verschijnselen hadden die wijzen op vergiftiging met chloorgas.

* NOS-presentatrice Dione de Graaff is een jaar lang gestalkt en met de dood bedreigd. De dader is de 52-jarige Fredericus P. uit Landgraaf. Hij zou De Graaf in een jaar tijd 124 e-mails hebben gestuurd, en zeker één daarvan had een zeer dreigende toon, meldt RTV Noord-Holland.

‘Dione, mot jou ergens tegen komen: maak je af; kan wel als t moet,’ schreef P. Hij zocht De Graaff ook op in het Mediapark in Hilversum. P. moet vrijdag voor de rechter verschijnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.