nederland

Van Aartsen: had bekogelde Marcouch mij maar meegenomen

17 september 2014Leestijd: 2 minuten

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) is het niet eens met de stevige kritiek van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Die vindt dat de burgemeester te weinig luistert naar de mensen in de Schilderswijk.

Van Aartsen zelf ontkent dat, omdat hij geregeld op bezoek is in de wijk. Zo was hij zondag naar eigen zeggen nog op het Schilderswijkfestival, een gratis festival waar ‘een positief tegengeluid’ is te horen.

‘Ik ken de Schilderswijk net zo goed of misschien een heel klein beetje beter dan hij,’ zegt Van Aartsen volgens Omroep West. ‘Had Marcouch mij maar meegenomen. Dan had hij minder eierstruif op zijn jasje gehad.’

Spijkerbroek

Het PvdA-Kamerlid was maandag voor een werkbezoek in de veelbesproken Schilderswijk in Den Haag. Na een gesprek met ondernemers, die volgens hem emotioneel en boos zijn over wat er gebeurt in hun wijk, werd hij bekogeld met eieren en klonk er een flinke vuurwerkknal.

Zo maakte hij kennis met de ‘hufters‘ die het volgens hem voor heel veel mensen verpesten. Van Aartsen moet meer gaan praten met de wijkbewoners, vindt Marcouch. ‘Wat mij betreft trekt de burgemeester zijn spijkerbroek aan en maakt hij dag in dag uit contact in die wijk. Er is een strijd nodig van goedwillende burgers tegen dat tuig.’

Haat

De Schilderswijk kwam de afgelopen tijd negatief in het nieuws. Een demonstratie tegen IS, georganiseerd door Facebookgroep Pro Patria, liep in augustus uit de hand. Moslimjongeren gooiden met stenen en molesteerden journalisten.

De Mobiele Eenheid zag zich genoodzaakt in te grijpen. Mede naar aanleiding daarvan besloot Van Aartsen voorlopig geen nieuwe demonstraties toe te staan in de wijk. Hij probeert zo de spanningen in de Schilderswijk in te dammen.

Koning Willem-Alexander zei dinsdag in de Troonrede dat de haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, niet mag overslaan naar onze straten. Die passage is Van Aartsen ‘uit het hart gegrepen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.