nederland

Meierijstad heeft gekozen: lokale Team wint

24 november 2016Leestijd: 1 minuut

MEIERIJSTAD (ANP) – De lokale partij Team Meierijstad lijkt de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen te hebben in de nieuwe Brabantse gemeente Meierijstad. De uitslagen zijn nog voorlopig, maar grote veranderingen worden niet meer verwacht. Per 1 januari vormen de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode samen een nieuwe gemeente, dus moesten de inwoners woensdag naar de stembus. De opkomst was niet heel hoog: 41,1 %, ofwel 25.883 stemmen.

Team Meierijstad kreeg 28,1% van de stemmen, met als tweede grootste partij het CDA met 25,1%. Alle andere partijen liepen daar ver achter.

Er wordt door de landelijke partijen met argusogen gekeken naar de verkiezingen in Brabant, want het zou een graadmeter zijn voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart 2017. Maar die vergelijking gaat niet helemaal op. Veel landelijke partijen deden niet mee in Meierijstad, zoals de PVV, GroenLinks, DENK, 50Plus en de ChristenUnie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.