nederland

Kabinet: uitzetting Freijsen ‘onbegrijpelijk’

06 juni 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet noemt het besluit van Sudan om de Nederlandse VN-functionaris Ivo Freijsen geen verblijfsvergunning meer te geven ,,onbegrijpelijk”. Freijsen kreeg vorige maand te horen dat hij het land moet verlaten. Er is geen officiële reden gegeven voor het besluit.

Maar de Sudanese minister Ghandour van Buitenlandse Zaken liet vorige week weten dat Freijsen ,,geen coöperatieve houding aannam in contacten met Sudanese functionarissen”, antwoordt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag op vragen van D66. Verder zou de Nederlander onjuiste gegevens hebben gepubliceerd over ontheemden en het bestaan van een hongersnood in Sudan.

De VN kijkt naar mogelijke vervolgstappen in reactie op het besluit van de regering in Khartoum. Nederland vindt het belangrijk om in deze zaak samen met de VN op te trekken, aldus Koenders. Freijsen leidde het kantoor van VN-organisatie OCHA dat de humanitaire hulp in Sudan coördineert.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.