Zondebokken van 2023: Studentencorpora

20 december 2023Leestijd: 1 minuut
Illustratie: Carolyn Ridsdale

Omdat het nog steeds tijden zijn waarin boosheid en verontwaardiging tegen de plinten klotsen, maakt EW voor de derde keer op rij de jaarlijkse ‘woedebalans’ op. Wie (of wat) roept een boosheid op die eigenlijk niet in verhouding staat tot de begane zonde? Wie, kortom, zijn de belangrijkste zondebokken van het afgelopen jaar? Vandaag: Studentencorpora.

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.

Niet meer jasje-dasje over straat voor het studentencorps

In april werden twee bestuursleden van Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit – opgericht in 1815, en daarmee de oudste studentenvereniging – voor de deur van hun sociëteit aan de Grote Markt bij het afsluiten zonder aanleiding mishandeld. Dat past in een trend. Het maatschappelijke vergrootglas hangt boven álle corpora, maar wel het meest boven studentencorps Vindicat. Omdat het zo oud is, óf zo hardleers qua incidenten – dat is niet helemaal duidelijk.

Hoe dan ook is het in gezellig Groningen een feit dat Vindicat-leden al jaren het advies krijgen om onherkenbaar als corpslid over straat te gaan, schreef RTV Noord. Corpora en andere studentenverenigingen hebben giga-wachtlijsten, maar de maatschappelijke weerzin lijkt wel groter dan ooit. Of dat nou in verhouding staat tot de incidenten… Het lijkt eerder verband te houden met de vrij virulente anti-’elitaire’ stemming in Nederland.