Ruud Deijkers Premium Corner

Ontgroenen hoort bij het corps, mishandelen niet

07 september 2021Leestijd: 4 minuten

Elk jaar lopen de ontgroeningsrituelen in één of meer studentensteden uit de hand. Dit jaar was Amsterdam weer eens aan de beurt. ‘Nuldejaars’ zouden bij disputen van het corps extreem zijn vernederd en mishandeld. Het wil maar niet lukken om studenten in toom te houden, schrijft Ruud Deijkers, maar dat wil niet zeggen dat je de kennismakingstijd of zelfs het gehele corps moet afschaffen.

In de boeken van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) werden vorig collegejaar 16.000 aanmeldingen bij studentenverenigingen geregistreerd, 5.500 meer dan een jaar eerder. De verwachting is dat dat record dit jaar weer wordt verbroken.

Doordat het aantal studenten toeneemt en gezelligheidsverenigingen sociale houvast bieden tijdens lockdowns, groeit de populariteit van de clubs. Lidmaatschap van een vereniging is een optie om, ondanks de beperkingen, iets te maken van de tijd buiten de collegezalen.

Hechte gemeenschap

Studenten die hun zinnen zetten op een van de oudste studentenverenigingen, de corpora, weten dat zij zich tijdens en vaak ook na hun studie verbinden aan een hechte gemeenschap die generaties overstijgt en die bijeen wordt gehouden door tradities. Daartoe behoren ontgroeningsrituelen tijdens de kennismakingstijd (KMT). Niet alleen van het corps als geheel, maar ook van de onderliggende disputen, de ‘verticale subverbanden’ met leden uit alle studiejaren. Je moet er wat voor overhebben om een van de gewilde plekjes in zo’n dispuut te bemachtigen.

Bij acht van de disputen van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) hebben zich de afgelopen weken ‘onacceptabele gedragingen’ afgespeeld, blijkt uit een boze brief van oud-leden (reünisten) van A.S.C./A.V.S.V. die de Volkskrant onder ogen kreeg. Jongens en meisjes bleken extreem vernederd, geschopt en geslagen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.