Zondebokken van 2023: Henk Kamp

26 december 2023Leestijd: 1 minuut
4

Omdat het nog steeds tijden zijn waarin boosheid en verontwaardiging tegen de plinten klotsen, maakt EW voor de derde keer op rij de jaarlijkse ‘woedebalans’ op. Wie (of wat) roept een boosheid op die eigenlijk niet in verhouding staat tot de begane zonde? Wie, kortom, zijn de belangrijkste zondebokken van het afgelopen jaar?

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.

Vandaag: Henk Kamp

Politicus-uit-één stuk wordt boeman

Politici zijn dankbare zondebokken. In de twee vorige afleveringen figureerden er vier: Mark Rutte, Frans Timmermans, Sigrid Kaag en Vera Bergkamp. D66 was daarmee hofleverancier, maar dit jaar komen de liberalen van de VVD op gelijke hoogte. Geen politicus in 2023 die zoveel politieke klappen kreeg voor zonden die (ook) anderen begingen, als oud-VVD-minister Henk Kamp. ‘Pinnig’ was het woord dat RTL Nieuws gebruikte om het verhoor van Kamp te omschrijven in de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

Mooi woord, dat zowel de toonzetting van de ondervragende Kamerleden goed omschrijft als de geïrriteerde reactie daarop van Kamp zelf. ‘Moet ik nou uitleggen dat hogere boetes leiden tot betere naleving?’ Ja. Dat moest Kamp uitleggen. En zo werd de minister die min of meer deed wat zo’n beetje de héle Kamer destijds wilde, de boeman van de Toeslagenaffaire.

Niet zonder persoonlijke tragiek. Man-uit-één-stuk Kamp is nu ­bureaucratische-boeman-Kamp.