Premium Lock Klimaatoptimisme bedrijven en politici valt slecht bij activisten

02 november 2023Leestijd: 6 minuten
Discussie op EW Klimaattop met Henri Bontenbal (CDA), Silvio Erkens (VVD), Rob Jetten (D66), Mona Keijzer (BBB). Foto: Peter Hilz.

Hoewel ze de kans kregen om hun punt te maken, bleven klimaatactivisten van Extinction Rebellion de eerste Klimaattop van EW verstoren. Vertegenwoordigers van de grootste uitstoters van het bedrijfsleven en vier politieke partijen konden maar met moeite hun verhaal houden, schrijft Carla Joosten.

Minstens acht keer uitten activisten luid hun kritiek en ontrolden met een groepje van drie een spandoek. Een van hen verweet de deelnemers aan de Klimaattop bezig te zijn met genocide. Nummer twee van BBB-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen Mona Keijzer noemde de activisten onbeschoft. ‘Lieverd, zoek hulp,’ voegde ze een van hen toe. En: ‘Zo ben ik thuis niet opgevoed.’

Een van de gasten in het publiek viel ook uit naar de demonstranten. Hij wees erop dat er in de zaal ook mensen waren ‘die miljoenen steken in de transitie, en intussen zitten nietsnutten te demonstreren’.

Tekst gaat verder onder tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In de vroege ochtend was de ingang van het AFAS Theater Leusden al besmeurd met groene verf en vlak voor het begin van de EW Klimaattop werden automobilisten gedwongen af te remmen en werd hun een folder overhandigd, waarin de middag bij voorbaat ‘een show’ werd genoemd.

Niet alleen demonstreren is grondrecht, ook samen kwesties bespreken

Arendo Joustra, hoofdredacteur EW: ‘Zonder bedrijven gaat de energietransitie niet lukken. Zij hebben de kennis en het geld om van die transitie een succes te maken. Prima dat XR reclame wil maken voor onze Klimaattop, maar dat doe je niet door particuliere eigendommen te beschadigen en mensen te intimideren. XR beroept zich graag op het demonstratierecht. Welnu, precies hetzelfde grondrecht regelt ook het recht van burgers om in alle vrijheid bijeen te kunnen komen om maatschappelijke kwesties te bespreken. Anderen intimideren, hoort niet thuis in een democratie. Want dan regeert de wet van de straat.’

Soms onderbroken deden de vertegenwoordigers van KLM, RWE, Shell en Tata Steel intussen toch hun plannen uit de doeken. Als deze vier grootste uitstoters van het land hun plannen realiseren om de uitstoot terug te dringen, heeft Nederland de Parijse doelen al voor de helft bereikt. Daarbij vragen de bedrijven om een gelijk speelveld in de Europese Unie, maar ook om bescherming aan de grens. Import van buiten de EU moet voldoen aan dezelfde standaarden.

Bij Tata Steel werken 200 mensen aan het ontwerp van nieuwe installaties om schoner staal te produceren. Dat moet volgens Jeroen Klumper van Tata uitmonden in groen staal in 2050 doordat Tata dan met waterstof produceert. Maar de staalproducent is van plan al in 2030 5 miljoen ton CO2 minder uit te stoten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw