Achter de schermen bij de Belastingdienst voltrekt zich een ramp

09 november 2023Leestijd: 1 minuut
Kantoor Belastingdienst in Den Haag. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

In deze aflevering van ‘Elke Week’ gaan Geerten Waling en Sam Verbeek in gesprek met Jeroen van Wensen en Ruud Deijkers over de complexe wereld van de Belastingdienst.

Achter de schermen bij de Belastingdienst

Ze duiken in de uitdagingen van verouderde ICT-systemen en de moeizame implementatie van nieuwe wetten, een probleem dat de politiek vaak buitenspel zet. Met een exclusieve blik achter de schermen bij de ICT’ers van de fiscus in Utrecht en Apeldoorn, onthullen ze de realiteit van een organisatie die worstelt met modernisering en efficiëntie.

De discussie belicht de discrepantie tussen de verwachtingen van de politiek en de operationele realiteit van de Belastingdienst, waarbij de reflex ‘lukt niet, kan niet’ een veelvoorkomende reactie is op nieuwe fiscale voorstellen. Dit roept vragen op over de capaciteit van de dienst om te voldoen aan de eisen van snel veranderende fiscale wetgeving en de druk die dit legt op de ambtenaren.

Verder verkennen ze de gevolgen van de toeslagenaffaire en hoe deze de Belastingdienst heeft beïnvloed. Ze bespreken de noodzaak van een gemeenschappelijke taal tussen ICT en beleidsmakers om toekomstige problemen te voorkomen en de dienstverlening te verbeteren.

Deijkers en Van Wensen bieden een uniek perspectief op de interne werkingen van de Belastingdienst en de uitdagingen die voor ons liggen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."