Premium Lock Achter de schermen bij de Belastingdienst

09 november 2023Leestijd: 16 minuten
Illustratie: Erik Varekamp

Waarom gebruikt de fiscus antieke software en kan de dienst amper nieuwe wetten uitvoeren? Op zoek naar antwoorden liep EW mee met de ICT’ers in Utrecht en Apeldoorn. Een unieke mogelijkheid om binnen te kijken in de zwarte doos die de Belastingdienst altijd is geweest. ‘We moeten dezelfde taal spreken.’

Ruud Deijkers (links) is redacteur-onderzoeker

Jeroen van Wensen is financieel journalist

Bij de Belastingdienst schieten ze standaard in een stuip als de Tweede Kamer met een nieuwe wet komt. Snel nieuwe heffingsregels voor vermogende burgers – box 3 – doorvoeren? Hoe halen ze het in hun hoofd? De reflex van de fiscus – ‘lukt niet, kan niet’ – zet de politiek feitelijk buitenspel. Dus draven topambtenaren van de dienst steeds weer op in Den Haag om zich voor het parlement te verantwoorden. Excuus: gebrekkige ICT. Kom op zeg. Zelfs tieners lukt het om op hun kamer computerprogramma’s in elkaar te draaien. En een organisatie met 27.000 medewerkers lukt het niet om een simpel wetje toe te voegen aan het belastingformulier?

Zijn de Nederlandse belastingambtenaren incapabele ‘raamstaarders’, of is er iets ­anders aan de hand? Omdat een concreet antwoord op die vraag niet valt te distilleren uit briefings in de Tweede Kamer of uit officiële documenten – veel te abstract – stuurde EW op 21 februari 2023 via WhatsApp een verzoek naar de woordvoerder van het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst onder valt. Of we eens zouden mogen meelopen met de ICT’ers van de fiscus.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw