Mona Keijzer neemt deel aan Klimaattop van EW

19 oktober 2023Leestijd: 2 minuten
Mona Keijzer. Foto: ANP /HOLLANDSE/HOOGTE /ROBIN UTRECHT

Mona Keijzer, nummer 2 op de kandidatenlijst van BBB en oud-staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in Rutte III neemt deel aan de Klimaattop van EW op 1 november. Ze gaat in gesprek met klimaatminister en D66-leider Rob Jetten en CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal. Motto van de top is ‘tijd voor klimaatoptimisme’, omdat somber klimaatnieuws te dominant is in de media.

De Klimaattop heeft plaats op 1 november in het AFAS Theater in Leusden. In het eerste deel lichten de vier grootste uitstoters plannen toe waarmee ze hun CO2-emissie sterk zullen verminderen. Ook vertellen ze welke steun ze verwachten van de politiek. Worden hun plannen gerealiseerd, dan heeft Nederland al meer dan de helft van zijn klimaatdoelstelling gehaald. Sprekers zijn onder anderen vicepresident van Shell Audny van Helden, Jeroen Klumper van Tata Steel, Hedwig Sietsma van KLM en Marinus Tabak van RWE. Voormalig hoofd van de VN-klimaatorganisatie Yvo de Boer haakt digitaal aan met een videoboodschap.

In deel twee van de top geven de politici hun kijk op de klimaattransitie en op maatregelen die de bedrijven in staat moeten stellen de slag te maken. De presentatie is in handen van Hella Hueck en Rens de Jong.

Mona Keijzer (1968) is de nummer twee en premierskandidaat van BBB bij de verkiezingen van 22 november. Tussen 2017 en 2021 was ze staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Van 31 maart tot 27 september 2021 was ze CDA-Kamerlid. Eerder was zij dat van 20 september 2012 tot 26 oktober 2017. Keijzer was vicefractievoorzitter en voerde het woord over zorg, asiel, migratie en integratie. Voorafgaand aan de verkiezingen van 2012 en 2020 deed ze een vergeefse gooi naar het CDA-lijsttrekkerschap. Voor haar komst naar Den Haag was ze advocaat/mediator en wethouder van Purmerend. In 2023 verruilde ze het CDA voor BBB.

Rob Jetten (1987) is sinds 10 januari 2022 minister voor Klimaat en Energie in het kabinet-Rutte IV. Eerder was hij sinds 23 maart 2017 Tweede Kamerlid voor D66 en van 9 oktober 2018 tot 18 maart 2021 fractievoorzitter. Dat was hij opnieuw van 25 mei tot 28 september 2021. Jetten is lijsttrekker van D66 voor de verkiezingen van 22 november. Eerder gaf hij in EW zijn visie op industriepolitiek.

Henri Bontenbal (1982) is sinds 18 januari 2022 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA en sinds 5 september 2023 fractievoorzitter. Eerder verving hij van 29 september 2021 tot 28 december 2021 het CDA-Kamerlid Harry van der Molen, die met ziekteverlof was, en daarvoor van 1 juni 2021 tot 15 september 2021 Pieter Omtzigt. Bontenbal is natuurkundige en lijsttrekker van het CDA voor de verkiezingen van 22 november.

Lees ook dit profiel van Bontenbal

Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor deze eerste Klimaattop van EW. Hier kunt u kaarten bestellen. Op is op.

MEER WETEN OVER DE EERSTE EW KLIMAATTOP? KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE