Premium Lock Verzekeraar Ennia: een broeinest van corruptie en wangedrag

14 september 2023Leestijd: 5 minuten
Voor velen blijft het bij dromen over een fiscaal bestaan op de Cariben (IChristian Wheatley/iStock)

Hushang Ansary, oud-eigenaar van verzekeraar Ennia, bracht met tal van kwalijke transacties het pensioengeld op de Nederlandse Cariben in gevaar. Vooralsnog komt hij er nog mee weg, schrijft Theo van Vugt.

Ansary stal de pensioenen van tienduizenden bewoners van vooral Curaçao en Sint Maarten. Ennia ligt daarom al jaren onder vuur. Ook in Nederland zijn de zorgen groot, en werden er in 2018 Kamervragen gesteld. Toenmalig minister Wopke Hoekstra (CDA, Financiën) antwoordde dat Ennia onder toezicht valt van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, en dat De Nederlandse Bank weinig kon doen om de malafide verzekeraar te corrigeren. Nederland heeft niets te maken met Ennia, zei Hoekstra botweg.

Een stoere gedachte. Maar is dat wel zo? Vorige week meldde demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66, Koninkrijksrelaties) de kas van Ennia te vullen met 600 miljoen Nederlandse euro’s. Zij rept van een lening die moet worden terugbetaald. Maar de kans dat dat gebeurt lijkt heel klein, gezien de belabberde financiële staat van de Nederlandse Cariben. Ze zijn niet kapitaalkrachtig genoeg voor een financiële injectie van het formaat dat Ennia nodig heeft, en kunnen dit bedrag niet tegen betaalbare rentes lenen op de kapitaalmarkten.

Wat is er aan de hand bij Ennia?

Ennia is de grootste verzekeraar van de Nederlandse Cariben. Zo’n 30.000 eilandbewoners hebben er een pensioen of polis. Het bedrijf werd op ongehoord brutale wijze uitgekleed na de overname in 2006 door de schatrijke ondernemer Hushang Ansary (96), die in de jaren zeventig minister van Financiën van Iran was.

Zo verkocht hij een resort op Sint Maarten, dat door een orkaan was vernield en later door de overheid werd platgebulldozerd, aan Ennia voor een veel te hoge prijs. Het is maar één van de vele manieren waarop Ansary de kas plunderde. ‘Ansary heeft geld van Ennia gebruikt alsof het zijn eigen geld was, alsof Ennia een supermarkt – in de vorm van een eenmanszaak – was,’ oordeelde de rechtbank eerder. Dat Ennia een bijzondere zorgplicht heeft voor de verzekerden en gepensioneerden, wilde er bij Ansary niet in.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw