Premium Lock Gewaagd experiment door Van Huffelen met voormalige Antillen

05 april 2023Leestijd: 4 minuten
Staatssecretaris Van Huffelen (rechts) op de luchthaven van Saba. Foto: Remko de Waal/ANP

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen wil tot en met 2027 nog eens 120 miljoen euro aan de Caribische Nederlanden geven met als doel ‘hervormingen’ die de ‘gelijkwaardigheid’ in het Rijk moeten verbeteren. Bijzonder is dat deze subsidie, naar eigen zeggen, ‘zonder sancties’ komt. Van Huffelen speelt hoog spel, schrijft Geerten Waling.

De verhoudingen tussen de Caribische Nederlanden en Den Haag zijn al jaren gespannen. Aruba dopt al sinds 1986 de meeste van zijn eigen boontjes, Curaçao en Sint-Maarten zijn sinds 10-10-’10 ook ‘onafhankelijk’ binnen het Nederlandse Koninkrijk, wat dat woord ook precies mag betekenen.

Want in de coronacrisis, met de plotselinge tekorten in de ziekenhuizen en ook het wegvallen van toerisme, konden de eilanden niet zonder Nederlandse hulp. Die werd weliswaar verleend, maar in de vorm van leningen en – voor de niet-medische steun – alleen onder strenge voorwaarden: de drie eilandregeringen moesten, ongeacht hun mandaat in de democratisch verkozen Statenvergaderingen (de eilandparlementen), aan de leiband van Den Haag hele pakketten aan bezuinigingsmaatregelen en hervormingen doorvoeren.

Dansende staatssecretaris doorbreekt verkoelde verhoudingen

Onder staatssecretaris Van Huffelen waait een andere wind. Zij benadrukt voortdurend het gelijkwaardige karakter van de band tussen Den Haag en de Cariben – die zij het liefst voorstelt als een samenwerking. Ze komt graag op de eilanden. Een filmpje op social media van haar in een swingende salsadans met de premier van Curaçao, Gilmar Pisas, deed veel wenkbrauwen fronsen. De koele kikker die de drie zelfstandige eilanden binnen het Rijk kort houdt – dat is hoe zij zich in Den Haag presenteert – verdwijnt als sneeuw voor de Caribische zon zodra zij voet aan wal zet op de witte zandstranden aan gene zijde van de oceaan.

Van Huffelen heeft ook het tij mee. Deze winter kwam een ware luchtbrug tot stand van bewindslieden en ambtenaren die allemaal op werkbezoek gingen naar de zonnige delen van het Rijk, extra gestimuleerd door de indringende excuses van premier Mark Rutte voor het slavernijverleden op 19 december 2022. Op deze golf van hernieuwde interesse in de overzeese rijksdelen surft het al langer gesmede plan voor de ‘Onderlinge Regeling “Samenwerken aan Hervormingen”’, waar de drie eilandpremiers en de staatssecretaris gisteren (4 april 2023) hun handtekening onder zetten.

Tekst gaat verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geen sancties, maar ‘onderling vertrouwen’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw